Romanii care isi instaleaza turbine eoliene sau panouri solare cu o capacitate de sub 1 MW si-ar putea vinde surplusul de energie la reteaua nationala, la un pret fix reglementat de stat, potrivit noii versiuni a Legii 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile. Astfel, legea 139/2010 de modificare si completare a legii 220/2008, intrata in vigoare pe 9 iulie, prevede posibilitatea ca distribuitorii locali sa preia energia furnizata de micii producatori, urmand ca ANRE sa stabileasca pretul.
Facilitatea e similara sistemului feed-in tariff practicat in multe tari vest-europene. Spre exemplu, orice persoana fizica din Germania isi poate recupera investitia in echipamentele verzi vanzand surplusul de energie la reteaua nationala.
Versiunea noua a legii 220 este insa in unele locuri contradictorie si, ca multe alte acte normative din Romania, contine o exprimare ambigua. Astfel, arata legea, ”persoanele fizice ce deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 1 MW pe loc de consum, precum şi autorităţile publice care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare, financiară şi/sau cantitativă, între energia livrată şi energia consumată din reţea, conform unei metodologii elaborate de ANRE, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.
Cu alte cuvinte, ramane exclusiv la latitudinea distribuitorului de energie daca accepta sau nu aceasta formula. Totodata, paragraful sugereaza ca numai acele autoritati publice care-si instaleaza echipamente verzi finantate prin fonduri structurale au dreptul sa incheie aceasta intelegere, prevedere menita sa descurajeze initiative locale independente de banii europeni.
Desi investitorii din domeniu asteapta de mai bine de doi ani aceasta lege, prevederile ei vor fi aplicate abia spre sfarsitul anului, dupa elaborarea metodologiei de aplicare si dupa avizul Comisiei Europene.
wwww.green-report.com