Din 15 iunie a inceput programul “Rabla” pentru carti prin care libarariile Diverta pun la dispozitia interesatilor cupoane de reducere de 15% pentru cartile de care vor sa scape din biblioteca. Singura conditie este ca voucerul sa fie folosit pentru achizitionarea unui volum nou din libraria in care a fost adus vechiul volum.
„Un voucher pentru o carte. Cine vrea, poate să aducă şi zece cărţi, pentru că va primi la schimb zece vouchere. Dar cupoanele de reducere nu se pot cumula pentru a cumpăra o singură carte, fără să mai dai bani pe ea”, spune Flaviu Pastor, director de marketing şi comunicare la Diverta.
Sloganul „Donezi carte, ai parte!” este menit sa atraga atentia consumatorilor de carti ca prin acest gest fiecare poate salva de la taiere un copac prin promovarea valorii literaturii. Schimbul de carti este o noua metoda de abordare a problemelor legate de defirsarile masive care ameninta in special tara noastra. Cărţile vechi pot fi din orice domeniu şi în orice stare. Ce inca mai e bun de citit va ajunge în bibliotecile şcolilor ori la căminele de bătrân, iar ce nu îşi va da obştescul sfârşit la centrele de reciclare.
Ideea i-a venit lui Flaviu Pastor când a văzut că în librării, la rafturile cu reduceri, erau oameni care voiau să negocieze preţul cărţilor deja reduse. „Erau cărţi zgâriate, cu anumite defecte, pe care cumpărătorii şi le doreau mai ieftine, ceea ce ne-a făcut să credem că lumea vrea să citească”, continuă acesta.
Doua proiecte de succes: Orasul citeste. Lecturi urbane si Schimb de carti
În cadrul proiectului „Oraşul citeşte. Lecturi urbane”, iniţiat de www.civika.ro, cititorii de prin mai toate oraşele României dăruiesc cărţi, care ajung mai apoi la trecători sau la călătorii din mijloacele de transport în comun. În cutiile puse la British Council, la Cărtureşti sau în bibliotecile judeţene se adună de fiecare dată sute de volume, vechi şi noi, literatură, teatru, eseistică, care ajung la necunoscuţi.
Initiat in 2007, acest proiect isi invita cititorii in fiecare lună în ceainării sau cafenele, împreună cu o carte sau două de care sunt gata să se despartă. Ce aduce nou acest proiect este faptul ca evenimentele sunt organizate in spatii publice unde poate participa oricine iar intrarea este gratis. Acolo ,cititorilor li se ofera posibilitatea de a socializa, de a citi pe gratis dar si de a discuta pe teme literare cu alti participanti.
Evenimentele au loc în 27 de oraşe din ţară, dar şi în străinătate, la Londra, Paris sau Bangkok”, spune Andrei Roşca, de la bookblog.ro. În Bucureşti se schimbă cam o sută de cărţi pe ediţie, iar în alte oraşe mari din ţară vreo 80-90. Majoritatea aduc cărţi în stare bună, nimeni nu aduce cu el cărţi atât de hărtănite încât să nu mai poată fi citite.
„Oamenii se grupează, la câte o masă se aşază fanii de SF, la alta cei de literatură spaniolă…”, spune Andrei Roşca. Organizatorii ţin o evidenţă a tuturor cărţilor aduse pentru ca, dacă cineva îşi vrea volumul înapoi, să ştie de unde să şi-l ia.
Daca doriti sa participati la evenimentele organizate in cadrul acestui program sau sa organizati un astfel de eveniment , puteti sa contactati echipa pe site-ul http://www.schimbdecarti.ro/sdc/index.html
www.gandul.info