Filtre
Cu siguranta ca nu gresesc daca afirm ca exista cateva sute de filtre pentru fotografie, filtre care pot schimba imaginea intr-o varietate nemarginita de feluri.
Dupa felul in care se monteaza in pe aparatele de fotografiat filtrele sunt:
- cu filet – se insurubeaza peste obiectiv – destul de incomod; datorita insurubarii-desurubarii se pierde timp pretios;
- patrate – se monteaza prin culisare in fata unui obiectiv pe care s-a montat in prealabil un sistem de prindere specializat – schimbare extrem de rapida;
- filtre de gelatina – se monteaza cu cleme pe o rama montata in prealabil.
Unele filtre au efecte psihedelice, altele sunt esentiale in executia unui anume tip de fotografie, unele sunt folosite pur si simplu pentru protectia unui obiectiv si altele, au efecte atat de subtile, incat este foarte greu sa se deceleze efectele produse.
Foarte multi fotografi folosesc permanent filtre UV montate pe aparat pentru a proteja obiectivele impotriva prafului si a zgarieturilor. De fapt, rolul filtrelor UV este de a reduce cantitatea de lumina ultra-violeta care ajunge pe senzor (sau film – 35 mm). Acestea sunt construite gradual, in functie de lumina ultra-violeta filtrata.
Filtrele de densitate neutra, scad cantitatea de lumina care ajunge pe senzor (sau film – 35 mm). Se pot folosi pentru a crea un efect de blur (neclaritate) cand se doreste micsorarea adancimii de camp. In general sunt cunoscute ca filtre ND (neutral density).
Dintre filtrele de tip creativ fac parte: filtrele colorate, filtrele graduale, filtrele pentru efecte speciale (efect de prisma, difractie, defocusare, efect de stea in „n” colturi) s.a.
Mai trebuie mentionate filtrele cu destinatie concreta, de exemplu: filtrele de polarizare. Acest tip de filtre sunt folosite pentru a reduce sau chiar a elimina stralucirea unui subiect (apa, geam) exceptant stralucirea metalului. Pe langa acest rol important, acest tip de filtre se mai pot folosi de exemplu, pentru intensificarea culorii cerului (intunecare).
O alta categorie speciala de filtre o reprezinta filtrele pentru filmul alb/negru. Aici sunt folosite filtre cu o coloratie foarte puternica pentru accentuarea nuantelor de gri dintr-o fotografie.
In general, exceptand cazurile foarte clare cand stim exact ce filtru sa folosim intr-o anumita situatie, putem face o evaluare a situatiei si folosi mai multe filtre (de exemplu colorate), pentru ca numai din experienta personala se poate capata usurinta de lucru cu aceste instrumente fotografice.