Obiectivele rapide
Acest tip de obiective reprezinta de fapt clasele tipice de obiective mentionate pana acum cu specificatia ca viteza conferita de deschiderea diafragmei este foarte mare. Astfel, diafragme pornind de la f/1.4, f/1.7, f/2 si f/2.8 sunt tipice pentru obiectivele rapide.
Pentru cele mai multe SLR-uri (35 mm), obiectivele rapide tipice sunt cele cu lungimea focala fixa de 50 mm si cu diafragme cuprinse in plaja f/1.7 – f/2. A fost o perioada cand erau comercializate direct cu aparatele (ca obiective de kit), dar avand in vedere pretul lor actual foarte mic, au inceput sa fie vandute separat.
Obiectivele de tip grand-angular sunt disponibile si in cazul lungimilor focale specifice teleobiectivelor. Exista obiective grand-angulare cu viteze mai mari decat cele obisnuite, care sunt deasemenea si obiective specifice pentru portrete (ex.: 85 mm cu f/1.4).
Teleobiectivele cu zoom rapide (pentru camerele de 35 mm) au lungimi focale de obicei cuprinse intre 70 si 210 mm, iar diaframa este de obicei f/2.8. Specific acestor obiective este inelul de prindere pe trepied, inel ce se poate roti pe teleobiectiv.
Teleobiectivele profesionale ultra-rapide sunt de obicei folosite de catre fotografii care fotografiaza evenimente sportive si ele sunt de obicei cu lungimi focale fixe (300 mm, 400 mm s.a.) si cu diafragme f/2.8. Acest tip de obiective permit folosirea timpilor mici de expunere in lumina slaba, defocusarea spectatorilor din fundal, si nu in ultimul rand, „sar” peste panourile de reclama care inconjoara de obicei orice arena sportiva.
Toate aceste obiective au ca specific general potentialitatea „inghetarii” actiunii datorita timpilor de expunere foarte mici care reprezinta consecinta diafragmelor foarte deschise. Au avantajul de a putea fi folosite fara trepied in lumina slaba, evitarea tremuraturilor, „inghetarea” actiunii.