Obiectivele macro
Una dintre cele mai importante caracteristici mentionate in specificatiile oricarui tip de obiectiv este distanta minima la cere acesta poate focaliza. Unul dintre cele mai versatile obiective (varianta pentru 35 mm) are distanta focala cuprinsa intre 90 si 105 mm. Evident, pentru DSLR-uri, se aplica factorul „crop” in functie de fiecare aparat de fotografiat.
Cu cat putem apropia mai mult obiectivul de subiectul de fotografiat, cu atat mai mult creste dimensiunea imaginii. Obiectivele de tip macro sunt construite special pentru a fi folosite in situatii in care avem nevoie sa focalizam cat mai aproape de subiect, astfel incat si cele mai mici subiecte sa poata aparea mari in fotografie.
Asa cum am mentionat, „marirea” obtinuta cu un obiectiv de tip macro, depinde atat de lungimea focala, cat si de distanta minima la care obiectivul poate focaliza.
O varianta mai ieftina, bineinteles cu dezavantajele ei, este folosirea inelelor macro care se monteaza impreuna cu obiectivele obisnuite, intre corpul aparatului si acestea. O alta varianta este folosirea tuburilor de extensie.
Revenind la obiectivele macro dedicate, mentionam ca imaginea inregistrata pe film (35 mm) este dimensiunea reala, cu o rata de marire de 1:1. In orice caz, acest tip de obiective dispune de toata gama de focalizare si deci poate fi folosit si pentru a fotografia subiecte aflate la distanta. Astfel, obiectivele de tip macro, sunt valoroase, nu numai pentru fotografierea obiectelor mici (insecte, monezi, s.a.), ci si pentru izolarea unor detalii in cazul unui subiect mai mare.
Foto: Marius Dutu Foto: Maria Stefanescu
Foto: Codrut Sassu
Foto: Cristian Oprea Foto: Maria Stefanescu
Toate fotografiile sunt executate cu obiectiv macro Tokina 100 mm, f/2.8