Feriti-va de apa nepotabila!

Canicula ne face sa consumam cantitati insemnate de lichide in aceasta perioada. Pentru locuitorii capitalei care inca se mai bucura de privilegiul unei fantani in curte, aceasta devine o adevarata biencuvantare in zilele cu arsita. Si totusi , conform unui raport dat publicitatii de Autoritatea de Sănătate Publică din Bucureşti,  apa din fântânile Capitalei conţine nitriţi mult peste limita admisă. În perioada 3-11 iulie, au fost recoltate 60 de probe de apă din fântânile aflate în curţile bucureştenilor şi aproape toate rezultate analizelor au indicat că apa nu poate fi consumată. 

Astfel, în aproximativ 88% dintre probele analizate, nitriţii depăşesc limita stabilită de Legea apei potabile, adică 50 de miligrame la un litru. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică din Bucureşti au interzis consumul de apă din fântâni, în special pentru copiii cu vârste sub un an.

Unde riscam sa bem apa nepotabila

Pentru cei care pleaca in vacanta, este bine sa consume apa numai din locuri sigure deoarece se pot pricopsi cu boli digestive.

In cele ce urmeaza va prezentam principalele surse de apa cu probleme din diverse orase ale tarii pe unde s-ar putea sa colindati in aceasta vara.

Brasov

 Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică au analizat apa de la patru izvoare din Braşov: două din Schei – Podul Creţului şi Sfânta Treime, unul din Răcădău, din zona Iepure şi cel de pe valea de sub Tâmpa. Rezultatele sunt îngrijorătoare.

„Au apărut bacterii coliforme, eterococi intestinali. Doar apa de la izvorul de sub Tâmpa este potabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt DSP Braşov, Mădălina Siminea.

Oamenii nu ţin cont de avertizările specialiştilor. „Am în jur de 20 de ani de când beau numai apă de izvor. N-am avut niciodată probleme de sănătate, de stomac”, a spus un localnic.

Primăria recunoaşte că va fi foarte greu să-i convingă pe oameni că apa izvoarelor le poate face rău. „Vom monta şi panouri de avertizare, dar nu cred că asta e soluţia. Nu le putem interzice oamenilor să bea. Foarte mulţi braşoveni iau apă de acolo de zeci de ani şi este destul de greu să le scoţi din obişnuinţă acest lucru”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Apa celor trei izvoare declarate nepotabile poate produce boli digestive, mai ales persoanelor cu imunitatea scăzută

Craiova

De ani buni, foarte mulţi craioveni au renunţat să bea apă de la robinet. Merg zi de zi la fântânile publice din oraş pentru că, spun ei, apa de izvor e mult mai bună.

Analizele făcute de medici au scos însă la iveală că 12 dintre fântânile publice sunt infestate. „Noi îi sfătuim să nu mai bea apă din izvoarele infestate întrucât există un risc de îmbolnăvire”, a declarat directorul adjunct al ASP Dolj, Ludmila Pătroiu.

Medicii de la Autoritatea de Sănătate Publică au transmis rezultatele analizelor primăriei, care a marcat izvoarele cu apă nepotabilă. „Este bună ş de băuti şi de mâncare, e mai bună ca a mea din curte. Nu riscăm nimic, ce dacă ne îmbolnăvim”, a spus un locuitor din Craiova.

Medicii avertizează că nitraţii pot provoca boli digestive la copiii mici, iar în timp, pot duce la apariţia cancerului.

Timisoara

Fantanile cu probleme se gasesc in partea de sud a orasului, in cartierele Freidorf si Steaua, dar si in Fratelia si spre Chisoda.

„In ultimele doua luni, in laboratoarele DSP au fost analizate 142 de probe de apa, prelevate din reteaua de distributie a municipiului Timisoara (apa de la robinet furnizata de catre Aquatim), din fantani particulare (la cerere) si din cele 92 de foraje publice aflate pe teritoriul Timisoarei. In ceea ce priveste ultimele analizele arata ca 13 din aceste foraje au un continut crescut de fier si prezinta turbiditate crescuta (culoare usor maronie)”, explica Dana Spac, purtator de cuvant a DSP Timis.

Studiile au demonstrat ca fierul creste riscul de cancer prin formarea radicalilor liberi si mareste incidenta bolilor cardiovasculare.

Fantanile publice municipale au fost forate la adancimi cuprinse intre 80 si 180 de metri. Medicii DSP au recomandat firmelor care se ocupa de intretinerea acestora sa le curete.

„Medicii au recomandat dezinfectie si filtrare suplimentara, dupa care se va relua verificarea probelor”, a mai completat Spac.

Calitatea apei fantanilor din Timisoara este verificata numai de patru ori pe an, daca nu sunt reclamatii sau motive intemeiate pentru a indesi controlul, de exemplu ploi foarte dese.

Iasi

 Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi susţin că de la începutul anului s-au înregistrat 12 cazuri de intoxicaţii cu nitraţi din cauza consumului de apă din fântânile infestate cu nitriţi.

Potrivit statisticilor, în primele trei luni ale anului, în urma supravegherii şi monitorizării calităţii apei potabile din cele 96 de probe recoltate de la fântânile publice 65 au fost găsite necorespunzătoare chimic, iar 38 necorespunzătoare bacteriologic.

De asemenea, conform directorului DSP Iasi, Vasile Cepoi, 26 de primării din judeţ au fost amendate cu câte 2.000 de lei pentru că nu au solicitat probe de apă din fântâni.
‘De ani de zile primarii nu mai solicită analiza apei potabile. Am trimis adrese încă de anul trecut, dar nu s-a răspuns la ele. Este un dezinteres total la calitatea apei şi asupra sănătăţii populaţiei’, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Directorul DSP Iaşi susţine că pentru efectuarea acestor probe fiecare primărie trebuie să achite o taxă în valoare de 120 de lei.

La rândul său, dr. Anca Cristea, şeful Compartimentului de Igiena Mediului din cadrul DSP Iaşi, a menţionat că probele de apă au fost recoltate de Compartimentele de igiena mediului şi igienă şcolară, cu ocazia efectuării anchetelor cazurilor de intoxicaţie cu nitraţi, din care două au fost înregistrate în oraşul Podul Iloaiei şi câte unul în localităţile Trifeşti, Porpicani, Drăguşeni, Şipote, Deleni, Bârnova, Hârlău, Vânători, Roşcani şi Româneşti.

Bolile care pot fi cauzate de apa poluată din aceste fântâni sunt dizenteria, boala diareică acută.Principalele simptome ale intoxicaţiei cu nitriţi sunt: cianoză intensă, colici, ameţeli, greaţă şi senzaţie de sufocare. În cazul sugarilor, evoluţia bolii este foarte rapidă, uneori de câteva ore, şi de multe ori fatală.

‘Este foarte greu de adus o cantitate de apă la parametri buni din punct de vedere sanitar. O posibilitate ar fi prin fierbere, dar acest procedeu omoară doar bacteriile. În cazul în care concentraţia chimică este mare, aceasta se măreşte prin fierbere. Singura soluţie pentru a opri consumul de astfel de apă este să se închidă fântâna şi să se construiască alta’, a explicat dr. Anca Cristea.

Şefa Compartimentului de Igiena Mediului din cadrul DSP Iaşi afirmă că apa din fântâni ar trebui verificată la un interval de trei luni pentru a se afla care fântână publică este corespunzătoare chimic şi bacteriologic astfel încât să treacă în alimentaţia populaţiei.

www.realitatea.net

www.evz.ro

www.smartwater.ro

www.medipedia.ro