Teleobiective

Teleobiective

Teleobiectivele sunt acele obiective care permit vederea la distante mari, marind scena frontala si incadrand doar o parte din ea. Un teleobiectiv este caracterizat de o lungime focala apreciabil mai mare decat standardul formatului la cere se face referinta (film – 35 mm sau digital cu factor crop in functie de producator).

Pentru utilizatorii de formate de 35 mm, un obiectiv cu lungime focala de 70 mm reprezinta cel mai scurt teleobiectiv din gama deosebit de mare de lungimi focale, cu limitari legate doar de aspecte economice si practice.

Teleobiectivele permit incadrarile stranse ale subiectelor de fotografiat si sunt practice in mod special in acele situatii in care nu este posibila apropierea de subiect si folosirea unui obiectiv cu deschidere mai mare.

Dar, deasemenea, teleobiectivele au efect si asupra perspectivei. Acest tip de obiective influenteaza distanta dintre obiectele incadrate in sensul ca micsoreaza distantele fata de cele reale (inghesuie) in mod ne-natural. Acesta este motivul pentru care teleobiectivele cu distante focale mici sunt cele mai folosite in fotografia de portret.

In cazul in care s-ar folosi un obiectiv grandangular pentru un close-up, la un portret cu incadrare tip umeri si cap, s-ar obtine un portret cu nasul si alte elemente faciale, proeminente / deformate, in timp ce cu un teleobiectiv cu distanta focala mica, se obtine o aplatizare a elementelor faciale pentru obtinerea unui rezultat placut, mai sugestiv apropiat de realitate.

Teleobiectivele cu lungimi focale cuprinse intre 75 si 150 mm (pentru format de 35 mm) sunt in general considerate a fi ideale pentru obtinerea unor astfel de portrete. Pentru formatul digital, lungimile focale mai sus enuntate sunt ajustate (inmultite) cu factorul crop.

Acest factor crop care a fost mentionat, reprezinta un indicativ, de obicei cuprins intre 1,2 si 2 – in functie de producatorul camerei de fotografiat, care daca este aplicat (inmultit) lungimilor focale pentru formatele clasice de 35 mm (sau full-frame – 24×36 mm), se obtime lungimea focala echivalenta pentru formatul digital.

Exemplu de calcul: un obiectiv pentru formatul de 35 de mm cu lungime focala de 70 mm, va avea ca lungime focala echivalenta pentru un aparat digital cu factor crop de 1,6, dupa cum urmeaza:

70 mm lungime focala in format 35 mm x 1,6 factor crop = 112 mm lungime focala in format digital

Teleobiectivele pot deforma, pe langa perspectiva, si scara de raportare pentru dimensionarea subiectului. Astfel, pentru o corecta evaluare a dimensiunilor, se recomanda folosirea in incadrarea efectuata, folosirea unui element atat de tipic, incat orice privitor al fotografiei sa fie in stare sa poata face raportul intre dimensiuni. Cel mai recomandat element de raportare, in general este omul.

Filozoful grec Protagoras spunea in cartea sa „Despre zei”, ca: „Omul este masura tuturor lucrurilor.” De fapt, aceasta este fraza de inceput a cartii, fraza preluata si de Leonardo da Vinci si ilustrata prin extraordinarul „om vitruvian”, cu referire la asa numitul raport de aur sau proportia divina 1,618, care simbolizeaza perfectiunea in creatie.

Cu cat este mai mare lungimea focala a unui teleobiectiv, cu atat mai greu este pentru fotograf sa il mentina nemiscat. Se recomanda folosirea unor viteze foarte mari (timpi scurti de expunere), sau folosirea mono sau tripozilor (trepied). De asemenea, se recomanda incadrarea cu atentie, avand in vedere adancimea de camp redusa a teleobiectivelor.