Daca pentru unii paunul este doar un simbol Feng Shui menit sa aduca romantism si frumusete in relatii, actionand ca un elixir al dragostei, pentru cei care inca mai vad in natura un prieten, prezenta acestora in parcurile bucurestene reprezinta un prilej de reconectare cu frumusetile naturii. Spun asta dupa ce am facut o plimbare in parcurile Herastrau si Cismigiu, unde am putut sa admir niste pasari, care pe drept cuvant sunt considerate adevarate capodopere ale lumii necuvantatoarelor.
De acum pana in toamna vor fi la dispozitia vizitatorilor
Dupa ce au depasit cu brio o iarna friguorasa pe care si-au petrecut-o la caldura caloriferelor intr-o ferma din comuna Frasinet, acestia li s-au alaturat lebedelor albe si negre care de ceva vreme populeaza o mica portinue a lacului Herastrau .
Panuni din rasele India Blue, Imperial Alb si Alrechin imbie trecatorii sa se opreasca pentru cateva momente si sa le acorde acestor superbe exemplare atentia bine-meritata.
Alaturi de acestea se mai gasesc si lebede albe si negre, rate caroline si mandarine, gaste de Nil si califari.
Paunul este pasarea zeitei Hera
Paunul este pasarea nationala a Indiei, rasa Indian Blue fiind cea standard. De numele acestuia este legata si o legenda greaca potrivit careia zeita Hera, furioasa pe relatia lui Zeus cu tanara Io, o transforma pe aceasta intr-o simpla vaca dupa care ii da ordin monstrului Argus, cel cu 100 de ochi, sa o omoare. Pentru a-si salva iubita, Zeus ii trimite pe Hermes sa ucida monstrul cu o piatra. Dupa moartea acestuia, Hera ii ia ochii si ii azvarle pe coada unui paun, pasarea sa preferata.
Rata mandarin
Rata mandarin este una dintre cele mai deosebite pasari de apa, fiind foarte apreciata si des intalnita, fiind supranumita si „curcubeul orientului indepartat”. In salbaticie, rata mandarin traieste în China, Coreea, Japonia si în estul Siberiei, specia fiind introdusa si in Anglia, unde s-a adaptat destul de bine.
Lebada neagra
Lebada negra este o pasare de dimensiuni mari care se creste cu precadere in SE si SV Australiei,gasindu-se totodata si de-a lungul coastei de est a Australiei,in Tazmania si in Noua Zeelanda unde a fost reintrodusa de curand.Lebada neagra este protejata de legile din Australia,ea devenind practic pasarea oficială a acestei ţări. Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de către Willem de Vlamingh.În prezent in numărul lebedelor negre se ridica la 500.000.
Păsările exotice au fost aduse vara trecută pentru prima dată în Bucureşti fiind o idee împrumutată de la marile parcuri europene. Parcurile Cişmigiu, Herăstrău şi Bordei au fost populate cu păsări exotice, iar în proiect mai sunt incluse şi parcurile Carol şi Tineretului, municipalitatea plătind 140.000 de euro.
http://stiri.rol.ro
www.zooland.ro
www.ecomagazin.ro