Conflictul ca simptom al relatiilor cu ceilalti si cu sine

In psihoterapie, indiferent daca vorbim despre cele individuale, de cuplu sau familie vom sesiza mereu un conflict prezent. Un conflict care este resimtit ca tensionat, imposibil de solutionat, care produce suferinta si incapacitatea de a vedea solutia.

Cererea de solutie – „eu ce fac in acest moment?” este traducerea in fapt a existentei conflictului – „sunt singura, nimic parca nu merge, profesional e criza si mi-e greu pentru ca lucrurile nu merg, sotul ma inseala si vrea sa ma paraseasca, cu copilul am conflicte dese”, spune pacienta. Suferinta pare sa fie evidenta. „Pana acum lucrurile au mers destul de bine cat timp aveam bani, cat timp reuseam sa ajut pe cei care ma cautam, imi placea sa ajut. Ei imi erau recunoscatori, ma invitau pe la ei. Acum cand simt ca nu mai pot face asta parca lucrurile s-au schimbat mult si nimic nu mai merge”.

Citatele de mai sus sunt sinteza unei situatii des intalnite care descriu o stare de conflictualitate interna. Pentru evitarea acestor conflicte o persoana apeleaza la tot felul de amenajari menite a proteja propriul Eu de suferinta.

Citeste mai mult pe MedicpentruTine.ro!