Obiective super grand-angulare

Acest tip de obiective sunt folositoare in spatii limitate (inghesuite), datorita caracteristicii de a nu curba liniile drepte asa cum se intampla in cazul obiectivelor tip ochi-de-peste (fish-eye).

Dimensiunile focale tipice pentru aceste obiective sunt cuprinse intre 10 si 16 mm. Datorita acestor valori ale lungimilor focale, devine posibila confundarea obiectivelor de tip super grand-angular, cu unele obiective tip ochi-de-peste care au valori apropiate (in zona de 10-11 mm).

Este foarte important sa putem face deosebirea intre cele doua tipuri de obiective. Astfel: obiectivele de tip super grand-angular sunt construite astfel incat sa redea o vedere relativ normala a imaginii reale, in timp ce obiectivele de tip ochi-de-peste redau variante extrem de deformate (in functie de tipul lor).

Unul dintre motivele folosirii obiectivelor de tip super grand-angular, este manipularea controlata a perspectivei – maresc tot ce sa afle in apropierea camerei foto si scot astfel in evidenta fundalul (privirea este condusa de perspectiva catre centru imaginii).

Acest tip de distorsiune poate fi folosit in mod creativ, astfel incat, un peisaj (landscape) care are un subiect in mijloc, il poate scoate in evidenta prin folosirea unui astfel de obiectiv.

 

Obiectiv Tokina 11 mm