Blocuri inverzite

Cei care  isi mai aduc aminte de Gradinile suspendate ale Semiramidei nu vor fi surprinsi de proiectul pe care Primaria capitalei doreste sa il implementeze in complexul studentesc Regie care vizeaza amenajarea unor spatii verzi pe acoperisurile blocurilor. Daca acesta se va bucura de succes, atunci va fi extins in intregul oras.

Reprezentantii primariei vor in acest fel sa compenseze pentru spatiile verzi din jurul blocurilor care nu le ofera locuitorilor minimul necesar de verdeata pe cap de locuitor. In ciuda tuturor avantajelor acestui proiect, locuitorii blocurilor sunt reticienti deoarece se tem ca apartamentele le vor fi inundate de apa provenita de la acestea.

Pe terasa trebuie sa se toarne intai de toate un strat care sa ii permita betonului sa „respire”. Deasupra se mai adauga  un altul, de polistiren, iar ulterior, se aseaza o membrana foarte dura care nu le va permite copacilor sa distruga terasamentul si sa-si infinga radacinile in lustra celor de la ultimul etaj. Urmeaza un alt strat ce retine apa si un altul care o filtreaza. Apoi apare pamantul si incepe plantarea.

Muncitorii trebuie sa se asigure si ca apa va fi colectata deoarece altfel  proprietarii apartamentelor se vor trezi cu apa in casa . Cat despre preturi, un metru patrat de terasa inverzita poate costa si 40 de euro.

Astfel de proiecte au mai fost implementate cu succes la Nisa, Boston sau Chicago iar ideea culturilor pe verticala capata din ce in ce mai multa amploare deoarece in acest fel se utilizeaza spatii care nu au o utilitate insemnata.

www.protv.ro