Obiective
Intelegerea functionarii, folosirii si alegerii unui anumit tip de obiectiv sunt cunostinte, care alaturi de cunoastrerea functionarii si reglarilor pentru diafragma si obturator stau la baza folosirii inteligente a camerei din dotare. Pentru dobandirea acestor cunostinte este indicat sa cititi cu atentie manualul de utilizare si functionare al aparatului de fotografiat.
Prima functiune a unui obiectiv este ca subiectul sa fie redat clar in fotografie (nu luam deocamdata in consideratie variantele creative, artistice), lucru care se realizeaza automat sau manual, in functie de camera foto.
O alta functie majora a unui obiectiv este unghiul de cuprindere – de el depinde cat de mult din lumea din fata fotografului incape in incadrare. Un teleobiectiv cu distanta focala mare va izola si va scoate in evidenta toate detaliile unui subiect aflat la distanta mare si care va umple cadrul, pe cand un obiectiv cu distanta focala scurta va avea un unghi de cuprindere in care subiectul va face parte dintr-o incadrare mult mai larga si unde elementele de detaliu nu vor mai fi atat de evidente.
Asa cum am mai discutat, foarte multe dintre obiectivele disponibile pentru aparatele de fotografiat digitale au obiective cu zoom incorporat care ofera o gama larga de distante focale fara a fi nevoie sa schimbam obiectivul. Bineanteles ca schimbarea obiectivului face parte din optiunile fotografului, el putand de exemplu, sa foloseasca un obiectiv cu distanta focala fixa (fara zoom), in locul unuia cu o gama larga de distante focale (datorita zoom-ului incorporat).
De asemenea, pentru aparatele de fotografiat compacte, s-a descoperit o modalitate de a creste dimensiunile pentru distanta focala si anume: atasarea unui alt obiectiv de un tip special deasupra. Pentru realizarea acestui artificiu, unele camere foto compacte au un cap de insurubare in fata cilindrului obiectivului incorporat si pe care se poate monta al doilea obiectiv.
Mai exista si alte modalitati de prindere al celui de-al doile obiectiv peste cel incorporat in aparat, dar nu sunt recomandate, avand in vedere ca prin insurubare se asigura cea mai buna prindere pe aparat.
Chiar daca aceste obiective cu adaptor nu ofera o calitate similara cu a unui obiectiv pentru DSLR-uri, el va optimizeaza totusi optiunile de fotografiere rapid si relativ ieftin. Cel mai important motiv este acela ca nu va achizitionati o camera foto mai scumpa, ci doar un obiectiv cu adaptor mai ieftin.
Este de mentionat ca astfel de obiective cu adaptor vor scadea luminozitatea din constructie (mentionata in datele producatorului) cu 1-2 pasi si, de asemenea, va aparea fenomenul de „vignetare”, adica intunecarea colturilor fotografiei sau o fluiditate intalnita in toate fotografiile astfel obtinute. Este posibila si aparitia fenomenelor de convexitate in centul imaginii (efectul de butoi) sau comprimarea imaginii la colturi (efectul pernita de ace).
Revenind la obiectivele inter-schimbabile pentru DSLR-uri, montarea lor pe corpul aparatului se efectueaza prin intermediul asa-numitei „baionete”, care realizeaza cuplaje de tip mecanic si electric, astfel incat zoom-ul (distanta focala) si deschiderea diafragmei (care se afla in obiectiv cum am mai discutat) sa poata fi controlate automat de pe corpul camerei foto (body).
In functie de unghiul de cuprindere, obiectivele se impart in trei mari categorii:
- superangulare – au cel mai mare unghi de cuprindere si lungimea focala mai mica decat obiectivele standard;
- standard – sunt obiectivele care produc imagini similare cu ceea ce percepe ochiul uman;
- teleobiectivele – au unghi mic de cuprindere si lungimi focale mari in raport cu obiectivele satandard.
Pentru o mai buna intelegere, in figura de mai jos voi ilustrata scala unghiurilor de cuprindere versus lungime focala.