Obiective grand-angulare

Obiective grand-angulare

Obiectivele care au lungimi focale foarte mici sunt denumite grand-angulare (wide-angle). Ele se regasesc montate cel mai des pe camere de fotografiat cu zoom. Chiar si camerele de fotografiat de unica folosinta, care au in componenta lor lentile de plastic (variantele foarte ieftine si foarte slabe calitativ ale lentilelor de sticla speciala), dispun moderat de avantajele grand-angularului.

Obiectivele grand-angulare sunt apreciate de fotografii de peisaj, in primul rand pentru deschiderea (unghiul de cuprindere) extraordinar de mare si in al doilea rand, pentru adancimea de camp pe care o confera fotografiilor, pastrand detaliile din fundalul indepartat, astfel incat sa poata fi distinse detaliile.

Cele mai populare lungimi focale de tip grand-angular cunoscute sunt de 35 mm si de 28 mm. Desi ambele lungimi focale sunt disponibile in formatul de obiectiv standard (fix), ele se regasesc foarte des si pe obiective inter-schimbabile cu zoom. In general, una dintre cele doua distante focale mai sus mentionate sunt capat de scala pe obiectivele inter-schimbabile cu zoom.

Obiectivele grand-angulare pot fi folosite cu succes in cazul fotografierii interioarelor, ele permitand fotografierea unor portiuni foarte mari din cadru, fara a fi nevoie de o deplasare semnificativa spre spate. Acest lucru este esential in acest tip de fotografie, unde limitarile severe de spatiu impun punctul de statie al fotografului.

In timp ce lungimea focala de 35 mm nu introduce distorsiuni notabile in cele mai multe cazuri, obiectivele cu lungime focala de 28 mm trebuie folosite cu mult mai multa grija, avand in vederea ca pot introduce distorsiuni semnificative si schimbari de perspectiva.

Camerele de fotografiat cu obiective ne-interschimbabile, sunt prevazute cu o gama limitata de lungimi focale grand-angulare, cei mai multi dintre producatori, orientandu-se catre maximizarea calitatii telefoto de la celalalt capat al scalei de lungimi focale. La unele modele de camere de fotografiat digitale, capacitatile de grand-angularitate pot fi crescute cu ajutorul convertoarelor specializate in acest sens si care se monteaza (prin insurubare, baioneta s.a.) peste obiectivele ne-interschimbabile (build-in).

In cazul lungimilor focale grand-angulare mai mici de 28 mm, de exemplu pentru 24 mm, efectele sunt mult mai pronuntate. A fost o perioada cand aceasta lungime focala fixa (obiectiv standard) era favorita pentru fotografia de arhitectura si cea de peisaj, in momentul de fata ea regasindu-se pe multe obiective grand-angulare specializate cu zoom, cum ar fi 17-35 mm.

Cateodata, distorsiunile cauzate de obiectivele grand-angulare sunt bine-venite, ele fiind in masura sa accentueze elementele din fotografie. Merita insa sa reamintim, ca efectele pe care le are asupra liniilor verticale de exemplu – unde acestea devin convergente – pot fi minimizate cautand sa nu inclinam spatele camerei de fotografiat.

Lungimile focale scurte tind sa stranga perspectiva pe laterale. Ele confera o aparenta marire obiectelor din fundal, in timp ce obiectele aflate pe laterale, mai departe de centrul fotografiei, sufera o aparenta micsorare fata de dimensiunile normale.