Poluarea fonica este o continua sursa de nemultumire pentru locuitorii capitalei. Conform datelor puse la dispozitie de autoritati, traficul este in proportie de 80% principala cauza a poluarii fonice din Bucuresti. Pe site-ul Primariei Generale cetatenii se plang ca sunt supusi unui stres permanent datorat zgomotelor provenite de la motociclete, masinile cu boxele date la maxim, sirenele ambulantelor si iclaxoanelor soferilor aflati in trafc.
Autoritatile incearca sa vina in intampinarea necesitatii cetatenilor de a se bucura de liniste si ne asigura ca vor implementa un Plan de Actiune privind Zgomotul Urban ce urmareste sistematizarea traficului , executarea de lucrari la carosabil prin care zgomotul sa nu mai fie perceput atat de acut, sa cumpere autobuze si tramvaie silentioase si mai eficiente energetic, sa incurajeze mersul cu bicicleta sau cu transportul in comun, descurajand in acelasi timp traficul auto cu taxe inspirate din modelul londonez. Edilii mai doresc sa si interzica circulatia motocicletelor pe timpul noptii.
In Bucuresti exista 10 zone in care poluarea fonica depaseste nivelul de 70 de decibeli, care constituie limita admisa pe zi ,si acestea sunt : Magheru, Militari, Berceni, Bulevardul Ghencea, Titulescu-Calea Grivitei, Mircea Voda , Matei Basarab, Mihai Bravu si Mihai Eminescu- Viitorului .
Expunerea indelungata la acesti factori de stres au ca efect traumatismele auditive. In cadrul traumelor acustice, datorita unei expuneri indelungate la zgomot, structurile cele mai afectate sunt celulele ciliate, mai ales cele din grupul extern.
Un alt efect nedorit este reprezentat de pierderile temporare sau permanente ale acuitatii auditive, dar nu este exclus nici un anumit efect toxic al acestora asupra organismului.
Zgomotul mai poate provoaca si modificari in echilibrul fiziologic al organismului; simptomul general este o senzatie de oboseala, de slabiciune. Tulburarile pot duce la ameteli, cefalee, migrene permanente, pierderea poftei de mancare, anemie. Zgomotul produce tulburari neurovegetative cum ar fi accelerarea ritmului cardiac, a ritmului respirator, modificari ale presiunii sanguine, slabirea atentiei, leziuni ale timpanului, diminuarea reflexelor.
www.frontnews.ro
www.ecomagazin.ro