E o boală care loveşte mai cu seamă pe copiii mici şi pe bătrâni.Când epidemiile de pojar şi tusă convulsivă lovesc copiii, mai cu seamă iarna, ele se complică cu grave broncopneumonii, care omoară sute de copii!Bătrânii fac broncopneumonii şi mor mai ales în timpul epidemiilor de gripă.
Boala constă într-o inflamaţie sau aprindere a bronchiilor ( canalele aeriene fine din plămâni ) şi a vesiculelor pulmonare, în care se sfârşesc ele.Cauza e microbul bolii respective ( a pojarului, gripei, etc. ) întovărăşit de alţi microbe.Răceala favorizează izbucnirea bolii.Se înţelege că bătrânii slăbiţi şi copilaşii, când li se umplu bronchiolele cu flegmă, n-o pot scoate lesne şi mor asfixiaţi.E interesant de ştiut că însăşi broncopneumonia ca atare e contagioasă, încât dacă într-o cameră se află doi copii cu pojar sau tusă măgărească şi unul din ei capătă o broncopneumonie, trebue să fie imediat izolat, căci o va căpăta şi cel de-al doilea!
O broncopneumonie se arată astfel: călduri mari, respiraţie grea şi frequentă, faţa palidă, buzele vinete, mâinile şi picoarele reci şi o tusă violentă sub formă de accese.Când un copil cu pojar sau cu tusă măgărească începe a respire greu de tot, a tuşi rău şi a se învineţi, temeţi-vă de broncopneumonie.
Tratamentul: Profilactic: ca să evitaţi ivirea broncopneumonitei la pojar spălaţi regulat gura, gâtul, nasul cu antiseptice, vaselină mentolată sau gomenolată în nas.Pe bătrâni siliţi-i să stea în pat, dar nu-I lăsaţi întinşi mereu pe spate.Tratamentul curative: viaţa multor copii atinşi de broncopneumonie a fost salvată prin cataplasme de făină de muştar.Tot corpul, de la gât până la talpă, e învălit într-o pânză pe care s-a întins făină de muştar muiată în apă ( ca un terciu ).E ţinut 5 minute şi apoi cufundat în baie caldă ca să se spele făina.Se pot face 2 pe zi.In locul cataplasmelor, se pot face băi de muştar la 2-3 ore una.In locul acestora se pot întrebuinţa prişniţuri reci pe piept.Tot pieptul învălit.Se reînoiesc la 3 ore.Când copilul se pare că e grav asfixiat, i se ia o cantitate de sânge prin ventuze scarificate şi i se dă să respire oxygen ( 120-150 litri pe zi ) din 5 în 5 minute un balon de câte 10 litri.La capătul tubului, în loc de canulă, să fie o pâlnie de sticlă care să acopere gura şi nasul.
Tratementul medical: Injecţii cu oleu camforat ( 3 pe zi de 1 gram din 1/10 ).Poţiunea lui Todd, pentru a uşura expectoraţia: infusie de Poligala ( 2/70 ) cu licoare amoniacală 10 pic. Şi 30 gr. Syrop.La oră o linguriţă.