Apele reziduale ale Bucurestiului sunt un adevarat inamic al mediului

Poluarea pare sa ne intampine la tot pasul daca ne numaram printre locuitorii Bucurestiului. Daca mai ieri citeam ca aerul este poluat datorita impuritatilor si noxelor provenite de la masini, astazi aflam cu stupoare ca tot capitala este principala  sursa de poluare a Dambovitei, Argesului si Dunarii. Cel mai ingrijorator caz este reprezentat de raul Dambovita, al carui debit este constituit in proportie de 80% din apele uzate ale Bucurestiului.

Un comunicat ANAR precizeaza cele ce urmeaza: “Conform raportului de monitoring realizat de Administratia Nationala «Apele Române» pentru anul 2008, volumul de ape uzate evacuate din municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe este de 354,3 milioane de metri cubi pe an, reprezentând toate apele uzate evacuate direct în Dâmbovita, dupa trecerea printr-o treapta mecanica, ceea ce are un impact puternic asupra calitatii apei râurilor Dâmbovita si Arges, tronsoanele de râu afectate fiind ape puternic degradate”.

Singura solutie pentru stoparea acestei poluari este statia de epurare la Glina , cea mai mare investitie de mediu din sud-estul Europei. Si totusi, aceasta risca sa fie inchisa imediat dupa ce va fi inaugurata in iunie acest an deoarece nu corespunde cerintelor de mediu. Odata ce va fi data in folosinta, statia este prevazuta  sa produca  zilnic aproximativ 400 de tone de namol care nu poate fi transportat sau depozitat daca nu este uscat sau cel putin deshidratat. Se pare ca proiectul nu a avut in vedere si o solutie pentru a gestiona acest aspect care va juca un rol crucial in decizia Garzii de Mediu asupra avizului de functionare.

Volumul maxim de ape uzate deversate în Bucuresti este de 18 metri cubi pe secunda. Dupa realizarea liniei I de epurare din anul in curs ar putea fi curatat un volum maxim de 10 metri cubi pe secunda, urmând ca, dupa realizarea liniei a II-a (prevazuta pentru 2012)  sa fie epurat debitul maxim de 18 metri cubi pe secunda. Datele monitorizarii ANAR ne mai arata ca apele uzate inregistreaza cote inalte de azot în medie anuala de 27,037 miligrame pe litru – si fosfor – 3,99 miligrame pe litru.

 

Sursa: www.ecomagazin.ro