Aerul poluat al metropolelor ne poate costa viata!

Poluarea aerului este una dintre problemele ecologice majore cu care se confrunta in special metropolele tarilor europene. Un astfel de exemplu ne este oferit chiar de Marea Britanie, unde estimarile realizate de guvern in anul 1998  in legatura cu artmoea prematura cauzata de expunerea prelungita la aer poluat indicau in jur de 24.000 de decese pe an. Cu toate acestea,  in prezent, atat prof. Frank Kelly de la University College London cat si Ministrul Mediului, Jim Fitzpatrick  sugereaza ca adevarata cifra este de 35.000 de decese pe an. Se stie ca Londra si mai ales centrul acestui oras se confrunta cu unu dintre cele mai deficitare traficuri din Europa.

Din pacate situatia nu este deloc mai buna in capitala noastra. Conform asociatiei ecologice Eco-Europa , traficul rutier bucurestean produce 2.000.000 de tone de substante nocive anual cu efecte extrem de grave asupra sanatatii locuitorilor si deteriorarea accentuata a factorilor de mediu, fiind una dintre cauzele principale ale celor peste 20.000 cazuri anuale de deces datorate unor diferite stari maladive (afectiuni ale aparatului respirator, cardio-vascular, psihic) . Tot din aceasta cauza tot mai multi copii se nasc cu malformatii sau intoxicatii cauzate de aceste noxe. Mai nou fiecare al saptelea copil din Bucuresti sub 18 ani sufera de astm. Statistica oferita de aceasta organizatie ne mai arata caBucure locuitorii stiului inspira zilnic noxe cancerigene provenite de la cele aproximativ 1,5 milioane automobile din trafic.

Din nefericire, aproape 40% din automobilele care circula in Bucuresti functioneaza inca pe baza de benzina cu plumb. Anual, fiecare vehicol din aceasta categorie elimina aproximativ  1 kg de plumb. Aceasta substanta extrem de nociva distruge calciul din oase, generand saturnism, decalcifieri, anemii in special la copii, care se nasc cu un intelect scazut si un comportament in general deviant.

Aceste date ne arata o realitate infioratoare pe care se pare ca nimeni nu o ia in seama. Si totusi, orice semnal de alarma este binevenit.  Aceasta rubrica isi propune sa va vina in intampinare cu noutatile din lumea eco si sa va ofere o imagine asupra realitatii actuale din Bucuresti dar si din alte capitale ale lumii.

In speranta ca v-am captat atentia si interesul, va invit sa urmariti rubrica noastra intitulata  Eco-Civitas. 

Sursa : http://www.eco-europa.20m.com/

            http://www.guardian.co.uk/