Nămolurile sunt – vorbim bine înţeles de nămolurile medicamentoase cum sunt acelea de la Techirghiol, Amara, Lacul Sărat etc. – formate dintr-o materie moale, plastică, neagră, unsuroasă şi cu miros puternic.Ele se găsesc în vecinătatea şi în lăuntrul lacurilor de la care iau însuşiri radioactive.Cel mai vestit nămol dela noi este cel dela Techirghiol.
Compoziţia nămolului ( afară de diferite specii de animale şi plante microscopice din el ) este următoarea: Clorur de sodiu, de magneziu, bromuri, fosfaţi de calciu, oxid de fer, sulfură de fer, hidrogen sulfurat, acid carbonic, acizi: formic, butirie, propilic.Iar în apa din lacul Techirghiol: Cloruri, bromuri, ioduri, sulfaţi de magneziu şi calciu, carbonaţi, oxizi de fer, silice…Băile se pot lua calde cu nămol sau reci.Se iau 25 de băi.În fiecare baie se toarnă 2, 3, 4, până la 8 găleţi sau căldări de nămol.
Cele mai indicate boli pentru un tratament cu nămol sunt: tuberculoza osoasă şi articulară; ganglionară; reumatismele; guta; sciatele; bolile genitale femeieşti.