Soarele, dătătorul de căldură şi de viaţă pământului, prin însuşirile sale tămăduitoare şi antiseptice este unul din cei mai binefăcători agenţi ai medicinei.El este şi un tonic şi un nutritiv.Dovadă, popoarele de la sud, care primesc o cantitate mare de raze solare, şi n-au nevoe de multă mâncare, ca să desfăşoare şi să cheltuiască energie mare.
Soarele e prescris astă-zi de medici bolnavilor, ca să se vindece de diferite boli cât şi celor sănătoşi ca să-şi păstreze sănătatea.Asupra copiilor, soarele face adevărate minuni.Copiilor de ţâţă nu le face bine ca adulţilor.Tratarea bolilor prin razele solare se numeşte şi helioterapie.Sus, pe înălţimile munţilor, acţiunea razelor este mai eficace, dar şi pe câmpia joasă şi în oraşe soarele dă sănătate.
În parcuri, în squaruri, în grădini publice, pe balcoanele caselor, ori cine, aşezat pe bancă la soare, poate face o cură de soare.Dar adevărata baie de soare se ia cu corpul gol sau foarte sumar îmbrăcat şi atunci într-o haină permeabilă la razele soarelui.Corpul nu trebue să fie însă prea mult timp expus la soare.Trebue să ne obişnuim încetul cu încetul cu arşiţa soarelui.Nu se poate preciza, fix, durata unei băi de soare.Aceasta depinde de constituţia personală a individului şi de obicinuinţă.La început sunt suficiente 10-15 minute într-un loc la adăpost de vânt.Apoi creştem treptat timpul ( doza ).Dacă individul capătă palpitaţii sau „mouches volantes” ( „stele verzi” ) ameţeli, e semn că a întrecut prea mult doza ce poate suporta.
Deci nu după ceas ci după simţire ne vom conduce.Ca regulă generală: trebue să te simţi bine după o baie solară şi trebuie să schimbi poziţia corpului, ca toate părţile să fie pe rând iradiate.
REGULELE DE URMAT
La ce oră?
Ora cea mai potrivită este dela 8 la 12 dimineaţa şi dela 3 – 6 seara.
Cât timp?
Ziua I-a 5 minute vor fi expuse numai picioarele şi braţele;
Ziua II-a 10 minute picioarele şi braţele; 5 minute coapsele;
Ziua III-a 15 minute coapsele, picioarele şi braţele, 5 minute abdomenul;
Ziua IV-a 20 minute picioarele, braţele; 15 minute coapsele şi braţele; 10 minute abdomenul;
Ziua V-a 30 minute picioarele, braţele; 20 minute abdomenul; 5 minute pieptul;
A VI-a zi : ½ de oră mâinile şi picioarele; ½ de oră abdomenul; 10 minute pieptul; 5 minute gâtul.
A VII-a zi : o oră mâinile şi picioarele; ¾ de oră abdomenul; ¼ de oră pieptul; 10 minute gâtul.
A VIII-a zi : o oră mâinile şi picioarele; ¾ de oră abdomenul;1/4 pieptul; 20 minute gâtul.De aci înainte se poate expune tot corpul o oră.
A IX-a zi: o oră, mâinile şi picioarele; ½ de oră abdomenul.
Pigmentarea ( bronzarea, pârlirea ) pielei, este un mijloc pe care instinctiv corpul şi-l fabrică spre a se proteja de acţiunea dogoritoare a soarelui.Unii se pârlesc mai mult, alţii mai puţin.Această pigmentare nu e un semn de o reuşită mai bună a curei solare sau o sănătate mai desăvârşită.
Expunearea prea mult dintr-o dată poate provoca arsuri, fictene ( băşici ) care se vindecă repede.În cura solară să ne apărăm capul prin pălărie ca să nu ne expunem la insolaţii.Baia de aer simplă, este o expunere a corpului gol, dimineaţa şi seara, câteva minute, la aer ( afară sau într-o cameră cu ferestrele deschise ).Baia de aer complectează în mod fericit acea a curei solare.
Baia de aer se poate lua şi în zilele când nu e soare, la umbră, dar atunci e necesar să fie însoţită şi de mişcări, gimnastică, alergări, fricţiuni pe piele.Luând baia de aer nu trebue să ai nici senzaţie de frig, nici fiori, altfel trebue imediat să se întrerupă baia sau să faci mişcări să te încălzeşti.
O baie de aer şi de soare însoţită de mişcare e preferabilă – pentru oamenii sănătoşi – unei băi solare fiind culcat.Combinarea băii solare cu o baie în apă este şi mai bună.Încetul cu incetul te deprinzi să intri de repetate ori în apă şi apoi să te expui soarelui.Dar toate să fie făcute cu măsură.