Imobilul UGIR- arhitect Constantin Moşinschi

 

Un exemplu spectaculos de arhitectura fascista, sau sa-i zic mussoliniana? O lucrare executata de Constantin Mosinschi (arhitect) si Emil Prager (inginer) in 1938. Iar UGIR vrea sa insemneze, desigur, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania. Imobilul se afla pe strada George Enescu, aproape de Bulevardul Magheru.

Principalul material de constructie imi pare a fi travertinul, la care posteritatea a adaugat si materiale textile viu colorate. E mai greu de vazut, dar portiunea centrala a cladirii are 4 coloane cilindrice (fara capitel) care se intind pe toata inaltimea cladirii; cred ca portic se numeste treaba asta. Monumentalismul si clasicismul cladirii sunt date in principal de aceste coloane. Dar mai vedem ceva din ele? Macar daca ar iesi un leu tare din toata carpeala asta.

Un alt punct de interes al imobilului sunt reliefurile lui Mac Constantinescu, inca neacoperite, dar cele de la nivelul inferior cam pierdute printre fire. O glorificare a muncii fizice care pesemne ca a fost foarte pe placul comunistilor, sculpturile fiind lasate la locul lor.

Pe situl UGIR am gasit 2 imagini, una cu schita cladirii, alta de pe vremea cand reclamele abia incepusera sa o acopere

Pe forumul tramclub am dat de o imagine in care se intrevad circa 44% din imobil (anii 60, aproximativ. Unde erau toate firele alea pe care le-am pozat?).

Acum cateva zile, cand am publicat articolul pe www.bucurestiinoisivechi.blogspot.com ceream ajutor pentru a completa colectia de poze cu imagini mai vechi, dinanite de mutilare. Am primit de la Lucian Vasile cateva fotografii facute la inceputul anilor 40 de catre W. Pragher, iar Raiden a trimis doua productii proprii (tin sa le multumesc si aici).