GRIPA PORCINĂ (A/H1 N1), cea sezonieră şi celelalte viroze respiratorii

Prevenirea prin imunomodulare nutriţională ortomoleculară.

În anii ’60, eminentul Prof. Dr. Linus Pauling (dublu Laureat al Premiului Nobel) definea unul dintre principiile nutriţiei ortomoleculare. Astfel: „ … nutriţia ortomoleculară înseamnă conservarea sănătăţii optime sau tratarea afecţiunilor prin modificarea concentraţiilor substanţelor care se găsesc în mod normal în compozitia organismului…”. Recent, cu ocazia unui referat asupra metodelor complementare moderne de tratament în maladiile infecţioase, unul dintre cei mai importanţi infecţionişti români  (Prof. Dr. Mircea Chiotan de la „Institutul de boli infecţioase Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti – România) susţinea că: „… Ultimii zeci de ani înregistrează o nouă orientare şi anume către descifrarea mecanismelor bolii. … Tot acest efort a fost răsplătit în cele din urmă de conturarea unui nou concept terapeutic – al susţinerii pe diferite căi a capacităţii de luptă a organismului bolnav în general şi cu deosebire a sectoarelor deficitare. Pe această linie a început să se acorde o atenţie tot mai mare preparatelor ce realizează echilibrarea metabolică generală şi celulară, ştiind că aceste echilibre asigură şi rezistenţa celulelor faţa de agresiuni de orice fel, de natură de a preveni îmbolnăvirile dar şi o capacitate mai mare de recuperare din boală, mai rapidă şi cu costuri biologice cât mai reduse pentru organismul bolnav”

În prezentul articol încercăm să vă supunem atenţiei cea mai fiziologică metodă de creştere a rezistenţei organismului împotriva infecţiilor virale respiratorii de orice fel. Ea utilizează ca şi „medicamente” acele substanţe micronutriţional active, implicate natural, atât în menţinerea în bune condiţiuni a sistemului de apărare al organismului (sistemul imun) cât şi în stimularea proprietăţilor sale antivirale. La prima vedere, este surprinzător faptul că aceste substanţe micronutriţional active nu sunt structuri chimice străine organismului (obţinute prin chimie sau extracţie din plante medicinale) ci sunt componente ale alimentelor uzual consumate măcar de comunităţi importante de oameni. Deci beneficiind de proba timpului, putem spune cu certitudine că sunt singurele molecule biologic active ce nu au ,cu adevărat, efecte secundare notabile.

Graţie eforturilor mass-mediei şi ale autorităţilor, sunt cunoscute în generalcele mai importante reguli cu caracter igienic şi epidemiologic de stăvilire a răspândirii şi de evitare a îmbolnăvirilor cu afecţiuni virale respiratorii. Mai puţin cunoscute sunt însă procedeele medicale destinate îmbunătăţirii imunităţii. Astfel, stimularea apărării antivirale poate fi făcută atât prin metode specifice (de obicei vaccinuri care se adresează, cu mai mult sau mai puţin succes, exclusiv virusurilor pentru care au fost concepute) cât şi prin cele nespecifice (ce doresc creşterea globală a puterii răspunsului imun şi dacă este posibil în special a promptitudini răspunsului antiviral). Asupra vaccinurilor şi a vaccinărilor nu voi stărui deoarece există, pe deoparte politicile naţionale şi internaţionale aflate sau nu în concordanţă cu cele de marketing şi comerciale ale multinaţionalelor farmaceutice iar pe de cealaltă o părere individuală, destul de subiectivă şi greu de zdruncinat a fiecăruia dintre noi vis a vis de acest subiect, părere pe care nu eu voi încerca să v-o schimb! În acelaşi sens, nu voi stărui nici asupra metodelor medicamentoase (mi-e egal dacă sunt cu molecule artificiale sau naturale – la fel de periculoase) de stimulare nespecifică a imunităţii a căror utilizare, chiar dacă nu sunt cele mai eficiente şi nici pe departe lipsite de efecte secundare notabile, sunt la latitudinea medicului Dvs. de familie, acesta fiind expert în utilizarea lor. Voi face însă referiri importante la nutriţia ortomoleculară metodă care se află la îndemâna oricăruia dintre cei care beneficiază de informaţia cuvenită şi de o educaţie rezonabilă. Voi încerca să ofer informaţia necesară, într-o formă cât mai uşor de asimilat!

Imunoterapia nutriţională ortomoleculară este cea mai naturală, fiziologică şi „prietenoasă” metodă de imunomodulare. Se realizează în urma optimizării funcţionalităţii sistemului imun ca urmare a restabilirii echilibrului său micronutriţional specific.Imunomodularea pe această cale rezidă în utilizarea în mod singular sau asociat (eu sunt adeptul celui asociat) a două tipuri de alimente: alimentele funcţionale şi suplimentele dietetice speciale (suplimente nutriţionale ortomoleculare). Dacă primele au rolul de a corecta pe cât posibil compoziţia macro şi micronutriţională a regimului alimentar, ultimele (suplimentele destinate dietelor speciale) au rolul imposibil de înlocuit de a corecta atât compoziţia regimului alimentar cît mai ales al carenţelor micronutriţionale anterioare ale organismului, iar în cazul de faţă, în mod particular ale sistemului imun.

Deşi, cum relatam mai sus, sunt adeptul utilizării asociaţiei dintre alimentele fucţionale şi suplimentele dietetice speciale, în rândurile următoare voi face trecerea în revistă separată a celor două categorii. Ca şi încheiere vă voi propune schemele cu care obţin cele mai bune rezultate în echilibrarea micronutriţională a sistemului imun ce are ca rezultat sporirea aptitudinilor sale antivirale.

Înainte de toate, indiferent de metoda de imunostimiulare pe care o veţi aborda, trebuie să vă atrag atenţia că în perioadele anului în care condiţiile mediului permit dezvoltarea uşoară a infecţiilor respiratorii virale, este necesară o minimă modificare a stilului de viaţă, schimbare care va contribui la ramforsarea capacităţilor imunitare ale organismului. Mă afiliez, sub rezerva unor mici modificări, la indicaţiile date de Jose Manuel Llorente (Preşedintele Societăţii Spaniole de Nutriţie Ortomoleculară) care, în revista Discovery Salud din octombrie 2009, propune:

–          Odihnă regulată cu accent pe somnul nocturn (mai ales în cazul bărbaţilor).

–          Hidratare importantă.

–          Introducerea zilnică, la jumătatea distantelor dintre cele trei mese principale ale zilei a 2 – 3 ingestii de câte 50 de ml din sucurile de legume enumerate la alimentele funcţionale. Este de preferat ca legumele să fie de provenienţă bio/organică (pesticidele, insecticidele, forţatorii de creştere şi antifungicele – substanţe care împiedică alterarea rapidă – existente în compoziţia celor non bio sunt compuşi chimici cu acţiune reputată în deteriorarea imunităţii) iar sucurile obţinute să fie supuse parţial fermentaţiei sub acţiunea microorganismului L. Acidophillus. În farmaciile şi magazinele naturiste de calitate sau în magazinele online de profil, mai rafinate se găsesc două produse de foarte înaltă calitate ce îndeplinesc dezideratele propuse. Primul se numeşte B-AKTIV de 750ml şi conţine sucuri presate la rece şi supuse parţial fermentaţiei lactice din sfeclă roşie, morcov, varză, cartof, ridichii, toate certificate biologic (Bio). Cel de-al doilea se numeşte GEMÜSE de 750 ml şi conţine sucuri presate la rece şi supuse parţial fermentaţiei lactice din roşie, morcov, castraveţi, ţelină, varză, ceapă, lămâie, mărar, busuioc, leuştean, pătrunjel, toate certificate biologic (Bio).

–          Evitarea alcoolului, grăsimilor saturate, zaharurilor rafinate şi a excesului de sare.

–          Eliminarea lactatelor (de mari importanţă în foarte multe cazuri!)

–          Reluarea alimentaţiei nu trebuie forţată la persoanele deja bolnave de viroze respiratorii, care prezintă şi o diminuare marcantă a apetitului. În aceste cazuri, pentru 2 – 3 zile se recurge la cantităţi suplimentae din sucurile de legume descrise mai sus (sau supe în lipsa acestora) până are loc restabilirea apetitului.

Care sunt alimentele ce trebuiesc introduse în obiceiurile alimentare ale acestei perioade? Astfel, în ordinea crescătoare a importanţei lor şi a frecvenţei cu care trebuiesc utilizate avem:

–          Uleiurile vegetale obţinute prin presarea la rece (minim 25 – 30ml zilnic) precum şi peştii marini graşi (minimum o masă la 3 – 4 zile). Ambele alimente conţin micronutrienţi ce participă la formarea anticorpilor şi la ramforsarea imunităţii.

–          Usturoiul, ceapa, prazul, varza, ridichiile sunt legume ce conţin substanţe cu acţiune antibiotică, bronhodilatatoare, mucolitică şi expectorante. Trebuie utilizate la 2 – 3 zile.

–          Drojdie proaspătă de bere (câte ¼ – ½ linguriţă zilnic, dacă nu produce balonări) sau, mai indicat şi de nenumărate ori mai eficient atât ca efect imunomodulator cât şi ca proprietăţi anti – aging (anti-îmbătrânire) pe termen îndelungat, Sucul de Grâu verde încolţit asociat cu Spirulină. În farmaciile / magazinele naturiste / Bio shop-uri, etc. precum şi în cele online mai rafinate găsiţi un preparat german excelent, denumit WEIZENGRAS, de obicei in sticle de 750ml şi care conţine: suc de grâu verde încolţit bogat în clorofilă, spirulină, extract de ceai verde, suc de lămâie şi de agavă. Se utilizează câte 75 – 100 ml/zi, dimineaţa, pe stomacul gol, minimum 6 luni pe an.

–          Sucuri mamă de Rodie, de Afine Sălbatice sau mai ales din celebrul fruct de Goji. Aceste sucuri mamă, obţinute prin zdrobirea şi presarea fructelor menţionate, se utilizează în cantităţi foarte mici, de circa 30ml/zi. Produsele comerciale, de o calitate fără reproş le găsiţi în farmacii / magazine naturiste / Bio shop-uri, în flacoane de 330ml sub denumirile de GRANATAPFEL, HEIDELBEERE respectiv GOJI.

–          Cocktail-uri din sucurile următoarelor legume: roşii, morcovi, castraveţi, ţelină, sfeclă roşie, cartof, ridichii, ceapă, varză, mărar, leuştean, busuioc, pătrunjel, lămâie, obţinute numai prin presare la rece din legume bio (dacă este posibil) şi supuse fermentaţiei lactice. Vedeţi în farmacii / magazine naturiste / Bio shop-uri preparatele B-AKTIV şi GEMÜSE de 750ml.

 

În cazul în care utilizarea acestui tip de alimentaţie cu proprietăţi funcţionale asupra sistemului imunitar, vă pare greoaie ori costisitoare, aveţi posibilitatea să recurgeţi la unul sau mai multe suplimente dietetice speciale (suplimente nutriţionale ortomoleculare) care sunt mai ieftine, mai uşor de manipulat şi administrat (se utilizează ca şi un medicament) şi se găsesc în majoritatea farmaciilor mai cu pretenţii.

Care sunt grupurile de micronutrienţi ce sunt obligatoriu a fi conţinute de un supliment alimentar ortomolecular de bună calitate, destinat îmbunătăţirii imunităţii antivirale? Astfel:

–          Aminoacizii precum: – NAC (N – acetilcisteina), Arginina, Glicina, DMG (Dimetilglicina), Betaina (Trimetilglicina) şi Glutamina – participă în măsură variabilă la îmbunătăţirea imunităţii antivirale prin: creşterea activităţii limfocitelor Nk şi T, a macrofagelor şi neutrofilelor. Totodată îmbunătăţesc producţia de anticorpi şi au efect antioxidant (cresc nivelul de Glutation şi Oxid Nitric) compuşi care inhibă propagarea între celule a virusurilor.

–          Antioxidanţii precum: – acidul Malic, Acidul Fumaric, Carotenii, Betacarotenii, Bioflavonoidele, Antocianozidele, Vitaminele C şi E – participă la îmbunătăţirea imunităţii antivirale prin neutralizarea SOR (Speciilor Reative de Oxigen = Radicalilor Liberi) ce au rol, certificat prin multiple cercetări ştiinţifice, în deprimarea apărării naturale a organismului.

–          Oligoelementele precum: – Seleniul, Germaniul, Cuprul, Fierul şi în mod deosebit Zincul – au acţiune antioxidantă şi îmbunătăţesc imunitatea antivirală prin acţiune sa catalitică, de coenzime în sinteze imunoglobulinelor. Un interes cu totul deosebit trebuie acordat zincului, considerat un potent antiviral prin acţiunea sa de creştere a rezistenţei antivirale şi de stimulare a activităţii timusului.

–          Probioticelor directe sau indirecte (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteriile, Arabinogalactamii etc.) le-au fost descrise moderate proprietăţi imunomodulatoare prin creşterea activităţii plăcilor Peyer („amigdalele intestinale”) fără însă să producă un sindrom inflamator sistemic.

–          Vitaminele din grupul B şi mai ales Vitamina B5 (pantotenatul de calciu), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina B9 (acidul folic), Vitamina B12 (ciancobalamina) îmbunătăţesc imunitatea antivirală, starea generală a pacientului precum şi, în asociere cu Vitamina A sau Betacarotenii, integritatea mucoaselor ce au rol important în protecţia împotriva penetrării virale în organism. Aceste vitamine optimizează sinteza anticorpilor, a limfocitelor CD4, a eritrocitelor şi hemoglobinei, previn ulceraţiile bucale şi ale altor mucoase, au acţiune antianemică şi de creştere a apetitului, revitalizantă şi de optimizare a funcţionării sistemului nervos.

–          Anumite Vegetalele şi mai ales Extracte vegetale precum: sucurile  presate la rece din Grâul verde încolţit şi din Spirulină, Mentholul şi Eucaliptholul (uleiuri volatile extrase din mentă respectiv eucalipt), Extractul de Ceai Verde (numai cele bogate în Epigalocatequin 3- Gallate – cateqină antioxidantă cu eficienţă demonstrată împotriva virusurilor şi celulelor canceroase) şi mai ales Acidul glicirhizinic (compus rar, extras în cantităţi relativ mici din rădăcina lemnului dulce) care este o moleculă cu puternică acţiune antioxidantă, antiinflamatorie, antiulceroasă şi cu potenţial antiviral multiplu (inclusiv pentru virusurile HIV, Hepatitice, mononucleozic, citomegalovirus, herpetice, papilloma, SARS precum şi gripale A şi B). Totodată acest compus stimulează puternic sinteza de interferon a organismului, blocând sau reducând replicarea virală.

 

Care dintre multele suplimente dietetice speciale (suplimente nutriţionale ortomoleculare) existente în farmacii întrunesc într-o mai mare măsură aceste condiţii de compoziţie? Preferinţele mele se îndreaptă în special către trei dinte ele. Cu acestea am mare experienţă (de peste 10 ani) şi se obţin rezultate foarte bune şi rapide!

–          Primul – denumit VIUSID (destul de cunoscut printre pediatrii, infecţioniştii şi  gastroenterologii cu vederi mai largi) se găseşte atât sub formă de sirop (pentru copii – unde trebuie administrat în doză de 10 – 20ml/zi, împărţit în 1 – 2 prize, după mesele principale, timp de minimum 15 – 20 zile pe lună) cât şi sub formă de plicuri de pulbere solubilă (destinat adulţilor şi copiilor mari – unde se administrează câte un plic la 1 – 2 zile).

–          Al doilea – denumit ASBRIP se găseşte numai sub formă de sirop şi se administrează în două prize zilnice de câte 10 – 15ml. Este un complement al VIUSID-ului şi se adresează celor predispuşi la infecţii recidivante de căi respiratorii superioare.

–          Al treilea – un preparat de uz profesional ortomolecular – destinat în mod particular pacientului neoplazic (suferindul de cancer trebuie protejat prin imunoterapie nutriţională atât împotriva infecţiilor virale cât şi a posibilei diseminări loco-regionale şi la distanţă a celulelor canceroase), se numeşte ONCOXIN SOLUŢIE ORALĂ şi se administrează în doze de 12,5ml de 2 – 4 ori pe zi.

În chip de concluzie, pentru a vă ajuta să vă protejaţi familia cât mai bine, mai fiziologic şi fără efecte secundare faţă de multitudinea agenţilor patogeni care ne vizează aparatul respirator în perioada octombrie – aprilie, vă voi prezenta o schemă personală, pe care o utilizez cu bune rezultate atât pentru pacienţi cât şi pentru propria-mi familie. Astfel, consider că o creştere importantă a rezistenţei organismului împotriva gripei porcine A/H1N1, a celei sezoniere precum şi a altor infecţii de căi respiratorii superioare coroborat cu o creştere globală a imunităţii antivirale a organismului se obţine facil prin una dintre schemele de mai jos.

Scemă destinată copilului de 1 – 14 ani:

VIUSID Sirop (Soluţie orală), câte 5 – 10ml de 2 ori/zi, zilnic sau minimum 20 de zile consecutive pe lună, asociat cu unul dintre următoarele alimente funcţionale:

–    ROTBACKCHEN (Obraji Îmbujoraţi) care este un preparat Bio din sucuri obţinute prin presarea la rece a strugurilor roşii, a celor albi, a merelor, portocalelor, murelor şi vişinelor, piure din pulpă de acerola (cireaşă de Antille), miere şi gluconat feros. Administrare 125ml pe zi.

–    FOR THE IMMUNE SYSTEM (Pentru Imunitate) – un preparat obţinut din suc de mere, cu piure din pulpă de acerola (cireaşă de Antille), de măr şi mango toate presate la rece şi îmbogăţite cu Vitamina C şi gluconat de zinc. Se administrează câte 125ml pe zi.

Scemă destinată adultului şi copilului peste 15 ani:

VIUSID pulbere solubilă, câte 1 plic pe zi, timp de 15 – 21 zile pe lună, asociat cu unul dintre următoarele alimente funcţionale:

–    B-AKTIV sau

–    GEMÜSE administrate de 1 – 2 ori/ zi în cantitate de 50 – 75ml, pe stomacul gol.

 

Scemă destinată pacientului neoplazic (cu cancer):

ONCOXIN SOLUŢIE ORALĂ câte 12,5ml de 2 – 3 ori pe zi asociat, bineînţeles dacă este posibil, cu alimentul funcţional WEIZENGRAS, cîte 75ml/zi.

In codiţiile în care nu aveţi acces la aceste alimente funcţionale (nu le găsiţi sau vă par scumpe) sau vă este complicat să vi le introduceţi printere obiceiurile alimentare, puteţi utiliza o combinaţie a celor două suplimente nutriţionale VIUSID şi ASBRIP, în concordanţă cu indicaţiile producătorului. Vor avea un succes deplin!

Autor dr. Albu Horaţiu – Preşedinte al „Societăţii Române de Medicină Ortomoleculară” şi Consilier Medical la Departamentul Ştiinţific al Laboratoarelor farmaceutice spaniole Catalysis s.l, – Madrid