Anestezie

                Înseamnă lipsă de sensibilitate, de simţire.Anestezia poate fi generală sau parţială, numai la un organ sau o parte a corpului şi poate fi sau urmarea unei boli sau produsă anume prin  ajutorul unor medicamente numite „anestezice”.

                Când anestezia sau lipsa de simţire e urmarea unei boli, se numeşte: anestezie medicală.Bolile creerului, ale măduvei spinării, arsurile, degerăturile, rănile şi loviturile grele, se pot arăta cu anestezii, când bolnavul împuns cu un ac nu simte împunsătura.Tot aşa histericele au anestezii pe diferite părţi ale corpului.

                Chirurgului ca să poată opera pe bolnav fără a-i produce dureri, îi provoacă cum am văzut anestezie fie prin cloroform fie prin eter pe care le dă bolnavului să le inspire înainte de operaţie.Când însă operaţia chirurgicală nu trebue să dureze mult se poate provoca anestezie generală şi cu clorura de etyl.

                 Chirurgul poate provoca o anestezie sau lipsă de sensibilitate numai într-o parte a corpului, astfel ca conştiinţa bolnavului să rămâie trează.Aceasta o face fie stropind pielea – unde vrea să opereze – cu clorur de etyl, fie injectând sub piele soluţii de cocain sau de stovain.

                  Dacă vrea să amorţească toată partea de jos a corpului atunci injectează stovaina în canalul măduvei spinării.