Organismul omului e o maşină în care combustibilul îl formează alimentele.Arderea alimentelor în organism produce energia vieţii.Arderea se produce din contactul ţesuturilor cu oxigenul venit de afară.
Orice substanţă care serveşte ca aliment se compune din:
1.Albuminoide (în compoziţia cărora intră îndeosebi azot).Aceste albuminoide servesc a înlocui pierderile suferite de diferite ţesuturi compuse mai ales din albuminoide.
2.Hydrocarbonate şi 3.Grăsimi care servesc pentru ardere şi spre a produce energia.De ex. pâinea are la 100 gr.:50 gr. hidraţi de carbon, 9 gr. albumină, 8 gr. grăsime iar restul e constituit din săruri şi apă.Carnea are cele mai multe albuminoide şi mai puţini hydraţi de carbon.Un om adult trebue să aibă ca raţie zilnică.Albuminoide: 104.5 gr.; Grăsimi: 65.8;Hidraţi de carbon 417.Cercetările moderne arată că e de ajuns 1 g4. albuminoide pentru 1 kg. greutate, adică 75 gr. pentru un om de greutate mijlocie.Astăzi în aprecierea valorii alimentelor intervin doi factori noi: Caloria şi vitaminele.
Caloria se numeşte în fizică cantitatea de căldură necesară spre a ridica un kilogram de apă la 1 grad căldură.Caloria reprezintă unitatea de energie nutritivă.Dacă un gram de grăsime arzând degajează 8 calorii, tot astfel va degaja 8 calorii şi când va arde în organism.S-a calculat că raţia alimentară pe zi a unui om trebue să degajeze 2500-3000 calorii.Şi atunci ştiindu-se câte calorii degajează fiecare aliment, se poate uşor combina un „menu” ( o masă ) care să conţie substanţele care vor da asemenea cantitate de calorii.Trebue numai ştiut cantitatea de calorii degajate de fiecare substanţă alimentară.
Iată un tablou cu echivalentul alimentar în calorii:
Lapte şi ouă
100 gr. lapte…… = 70 calorii
100 gr. unt……….= 350 calorii
100 gr. brânză……= 360 calorii
1 ou….= 75 calorii
Carne
100 gr. carne de bou
slabă…………..= 100 calorii
grasă…………..= 350 calorii
porc……………= 300 calorii
peşte…………..= 100 calorii
Vegetale
100 gr. pâine……..=250 calorii
Cartofi
cartofi………………= 90 calorii
legume verzi, fructe = 50 calorii
100 gr. zahăr……….= 400 calorii
Vedem deci că s-ar putea procura caloriile necesare vieţii omului din fel de fel de principii alimentare.Să nu se uite însă că oricum ar fi regimul alimentar, organismul nu se poate lipsi de albuminoide, dar în timpul din urmă s-a dovedit că nu numai de o cantitate anumită de azot ( aflat în albuminoide ) are nevoie organismul, ci şi de un anume fel de compuşi azotoşi.Aşa, de exemplu, albuminelor porumbului „globulinelele” le lipsesc din compoziţie doi compuşi chimici triptofan şi lizină.Şi tocmai acestei lipse se datoreşte faptul că cei hrăniţi exclusiv cu porumb capătă pelagra.
Triptofanul, lizina şi încă vreo câteva sunt compuşi aminoacizi.Dar de vreo 10 ani încoace s-a dovedit existenţa în principiile alimentare a unor substanţe numite „vitamine”, care răstoarnă toate concepţiile descrise până aci asupra alimentelor.Nu se ştie încă precis ce sunt chimiceşte aceste vitamine, dar în privinţa efectelor lor se ştie că sunt analoage cu aminoacidele descrise mai sus.Vitaminele sunt absolut indispensabile unei bune nutriţii, unei creşteri şi desvoltări normale a organismului.
Absenţa lor din alimente, opreşte desvoltarea şi produce scorbut, rachitism etc.
Ca concluzie vom spune, ca nu ne mai putem baza în aprecierea valorii unui aliment numai pe puterea principiilor lui energetice (calorii).Un aliment ar putea conţine destule albuminoide, grăsimi şi hidrocarbonate ( de ex.:carne, ouă, unt şi zahăr) dacă însă nu va conţine vitamine suficiente va fi inferior unui alt aliment cu mai puţine albuminoide sau grăsimi dar cu multe vitamine.