Alcool metilic

Se fabrică din distilarea lemnului.Băutura otrăvitoare al cărei nume „metilicul” a ajuns atât de cunoscut în anii din urmă în populaţia noastra din cauza numeroaselor otrăviri urmate de moarte, a dat prilej şi unor legiuri speciale cu privire la ea, atât a fost de alarmată ţara.

Acest spirt este destinat a fi întrebuinţat numai la industrie şi la denaturarea celorlalte spirturi, care sunt destinate tot industriei şi trebuinţelor de tot felul.Nu s-a gândit nimeni însa fabricându-l că va fi întrebuinţat şi ca băutură, fiindcă e o otravă.Dar lăcomia oamenilor după câştiguri mari împreună cu lipsa de scrupule a fabricanţilor şi cârciumarilor a făcut că-l amestecă adesea cu alcoolul etilic ( în vin, în ţuică, coniac, etc. ) fiindcă el este cu mult mai ieften ca spirtul de vin ( alcoolul etilic ).Desigur că bând o câtime mică de băutură ( vin, coniac, ţuică ) semnele otrăvirii nu prea se observă chiar când băuturile au şi spirt de lemn, dar bând – ca la chefuri – otrava se face iute simţită.

Totdeauna când s-au semnalat cazuri de otrăvire cu băuturi spirtoase s-a constatat că s-a băut mult, 2,14 şi chiar 20 de ore şi atunci intoxicaţia s-a manifestat astfel: greţuri, vărsături ( uneori cu sânge ), uscăciune în gât, colici ( cârcei ), uneori diaree; respiraţie grea, dispnee, cianoză ( învineţire ) tachicardie ( bătăi repezi de inimă ) apoi bradicardie ( încete ), sincope ( leşinuri ); răceală, dureri de cap, în picoare, zăpăceală, delir, orbire şi…moarte ( în cazuri grave după câteva ore ).

Tratamentul: Cel mai bun lucru este de a urmări falsificările din partea cârciumarilor şi depozitarilor de vinuri şi băuturi alcoolice şi a le aplica sancţiunile cele mai severe.

Deşi un antidot al metilicului nu se cunoaşte, totuşi medicii dau în intoxicaţiile acute ca tratament morfină, pilocarpină.Se face venesecţie ( luare de sânge ) respiraţie artificală, spălături de stomac; se dau purgative.Se dau tonice cardiace ( ol. camforat, coffein… ).

De multe ori nu e însă chip de a da vreun ajutor, căci moartea vine prea repede.