Albuminurie si albumina

Albumina se gaseşte în abundenţă în albuşul oului.Ea este deci foarte preţioasă pentru organism şi cel ce o dă afară ( prin urină ) pierde o materie trebuincioasă vieţii organismului, căci ea intră în compoziţia tuturor ţesuturilor noastre.

Când la unii bolnavi se constată că în urina lor se află albumină, se zice că sufăr de albuminurie.Omul sănătos, în general, nu are albumină în urină deşi sunt cazuri când şi indivizi normali au mici urme de albumină în urină, după oarece mâncăruri sau exerciţii musculare.Când are cineva albumină în urina, trebue văzut dacă ea provine din băşica udului sau din rinichi.

Cele mai multe albuminurii sunt un semn al unei boli de rinichi ( nefrită ).Există albuminurie şi la unele boli infecţioase febrile sau de cord fără să fie în acelaşi timp boală de rinichi.

Cum se cunoaşte albuminuria?Se ia 50 grame de urină, se filtrează printr-o hârtie-filtru într-o eprubetă, care apoi se pune la fiert peste o flacără de spirt.După ce a fiert, se adaugă câteva picături de acid acetic.Dacă urina e limpede, e semn că nu e albumină în ea; dacă însa s-a tulburat e semn de albuminurie.

Tratamentul: Variază după boala care i-a dat naştere.