No man’s land – Integrarea europeana

Nu sunt impotriva integrarii europene. Ar fi ipocrit din partea mea sa afirm ca imi este indiferenta bunastarea materiala. Nu hulesc occidentul si nici nu cred ca salvarea natiei sta in izolarea de lumea civilizata.

Incerc sa pun in discutie consecintele unei integrari „totale si neconditionate”, prin acceptarea fara discernamant a valorilor promovate de ideologia globalista. Conditionarea integrarii de pastrarea identitatii nationale (cu toate imperfectiunile de fond si forma) tine de o morala superioara. Devenind adeptii integrarii neconditionate riscam sa ne pierdem „in nisipul istoriei”: dialectica perversa a ideologiei globaliste exclude specificul national.

Nu sunt un nationalist extremist. Sunt un roman care refuza „confundarea in obscura traire colectiva”. Lipsa exercitiului retrospectiv condamna la pierderea propriei identitati, devenind astfel un „Liber cetatean al Lumii”. De peste tot si de niciunde.

Integrarea europeana trebuie conditionata in functie de interesul national, nu absolutizata. Nu pledez pentru o exacerbare a „valorilor nationale” printr-o promovare agresiva si exclusivista, dar o abordare a subiectului printr-un discurs steril si teoretic este sortita esecului, fiind organic opusa unei realitati dinamice si pragmatice.

Nationalismul se opune sincretismului ideologic contemporan prin legatura organica pe care o are cu Traditia. Trebuie sa ne ferim de falsul nationalism, care este la fel de periculos ca si internationalismul propovaduit cu agresivitate de unii „apostoli” ai „societatii civile” – a lor…

Care este pretul real al integrarii europene? Intotdeauna exista un pret. Nu trebuie sa uitam ca politica se bazeaza intotdeauna pe interes si niciodata pe sentiment. Sa fie speranta ca, intrand in Europa, vom iesi din eterna si fascinanta tranzitie in care saracia a devenit o emblemnationala?

E nevoie de fericitul echilibru intre integrarea europeana si pastrarea identitatii nationale. Primejdia asimilarii este o realitate care nu trebuie tratata superficial sau cu dezinteres. Lasand la o parte natura fireasca a dialogului, a atitudinii fata de adversarul de idei, riscam sa provocam ostilitatea unora fata de problematica integrarii europene. In fata realitatii dizolvante pentru reperele identitatii nationale e nevoie de forta si autoritatea morala potrivita pentru o necesara resurectie a fenomenului romanesc. Sa nu uitam ca Dumnezeu permite omului o singura ura: cea a pacatului.