Românii stau prost la capitolul maturitatea emoțională, iar mulți încep să realizeze acest lucru, motiv pentru care apelează la un psiholog din București.
Până acum nu demult, mersul la psiholog era un tabu – în unele zone, încă este. Totuși, cum ajung oamenii să realizeze că sunt imaturi emoționali? Cum am trecut de la o generație care își neglija copiii emoțional la una în care preocuparea față de acest aspect este prioritară? În acest articol, analizăm motivul pentru care mulți români apeleaza la un psiholog din Bucuresti – anume imaturitatea emoțională și cum o pot gestiona la psiholog.
Cum ajung oamenii să realizeze că sunt imaturi emoționali?
Această realizare nu se întâmplă peste noapte. Probabil ai crescut și tu cu un părinte strict și emoțional neglijent – la urma urmei, ai avut de toate, nu-i așa? “Ai avut toate condițiile.” Neglijarea emoțională a copilului naște adulți imaturi emoțional. Cum știi că ești imatur emoțional?
- Aproape toate relațiile tale sunt dificile.
- Îți e greu să accepți critica și o iei ca un atac asupra ta.
- Ești o persoană impulsivă.
- Trăiești emoțiile la maxim și le exteriorizezi imediat într-un mod exploziv.
- Prietenii îți reproșează unele lucruri în mod repetat.
- Nu poți trece peste un anumit eveniment din viață.
Cum arată neglijența emoțională din partea părintelui?
Depinde de la caz la caz, însă mulți copii neglijați emoțional au câteva experiențe comune:
- Părinții nu au spus copilului te iubesc și nu au fost afectuoși față de el.
- Părinții te certau des din diverse motive și te comparau cu alți copii.
- Ai încercat să comunici ceva important cu părinții și nu ți-au acordat destulă seriozitate.
- Emoțiile tale au fost ascunse față de rude, iar vulnerabilitatea ta a fost luată în derâdere.
- Emoțiile tale au fost negate – dacă plângi, nu ai motiv să plângi.
- Ai fost un copil care a crescut un alt copil, de regulă fratele sau sora mai mică.
Aceste trăiri nu sunt rare – ceea ce este foarte trist. Astfel, ajungem să fim o societate de copii în corp de adult, care nu se pot adapta și trăiesc în haos. Certurile sunt la ordinea zilei, iar conceptul de liniște sufletească se rezumă la bani. Atunci când nu realizăm că avem lipsuri emoționale, umplem golul cu bunuri materiale și încercăm să obținem aprobarea celor din jur. Aceste metode de a face față traumelor (pentru că asta și este neglijența emoțională, o traumă) sunt doar frecție la picior de lemn.
Din fericire, mulțumită internetului, mulți dintre noi împărtășim aceste experiențe cu alții și realizăm că nu a fost normal să fi crescut în astfel de situații. Când o generație întreagă este certată pentru odrasla vecinului a luat o notă mai mare, ceva dă cu virgulă, iar împreună depășim ceea ce se numește trauma generațională.
Traumele generaționale sunt pretutindeni. Astăzi, cei care au avut astfel de experiențe și au apelat la un psiholog precum danielivan.ro oferă copiilor lor un mediu mai sănătos de a-și exprima sentimentele. Programează-te și tu acum!
Contact:
0761.600.020
contact[@]danielivan.ro
Sursă foto: danielivan.ro