5 aspecte de luat în considerare înainte de a renova casa

Renovarea casei poate fi provocatoare și solicitantă. Însă, dacă ții cont de aspectele enumerate în articolul de mai jos, rezultatele vor fi peste așteptări.

Renovarea casei este un proiect care poate transforma nu doar aspectul unei locuințe, ci și modul în care te simți în propriul spațiu. Indiferent că vrei să organizezi mai eficient spațiul, să schimbi instalațiile sau, pur și simplu, să redecorezi, există câteva aspecte destul de importante, pe care ar fi bine să le ai în vedere, înainte de a începe lucrările. Acestea te pot ajuta să te organizezi mai bine, să gestionezi mai bine bugetul și să te asiguri că rezultatele sunt cele dorite. Iată care sunt cele cinci aspecte de luat în considerare, înainte de renovarea casei.

Calculează în detaliu bugetul

Primul aspect de care trebuie să te ocupi înainte de renovarea casei este stabilirea bugetului. Și nu oricum, ci în amănunt. Ia în calcul costurile, cum ar fi: pret pentru zugravit cu vopsea lavabila, cost pentru materiale, preț pentru manoperă. Dacă ți se pare prea complicat, poți lua în considerare și varianta de a lucra împreună cu un profesionist, pentru a estima costurile materialelor, ale manoperei și ale oricăror taxe neașteptate care pot apărea. Nu uita să incluzi și un fond de rezervă, pentru cheltuieli neprevăzute. Un buget bine planificat te poate ajuta să eviți surprizele neplăcute și să te asiguri că renovarea nu aduce prea multe provocări, din acest punct de vedere.

Planifică bine spațiul

Înainte de a începe renovarea, gândește-te bine cum vrei să fie împărțit și utilizat spațiul, astfel încât să-ți satisfacă toate nevoile și dorințele. Poate că ai nevoie de o cameră în plus, de un spațiu de lucru la domiciliu sau de o bucătărie mai mare. Planificarea spațiului te poate ajuta să maximizezi funcționalitatea și confortul casei tale. De asemenea, ține cont și de obiceiurile tale și ale familiei tale, în ceea ce privește folosirea spațiului. Asigură-te că toți membrii sunt mulțumiți de planul tău.

Asigură-te că ai toate avizele necesare

Dacă renovarea casei este mai amplă și necesită inclusiv dărâmarea unor pereți sau adăugarea unora, asigură-te că ai toate avizele necesare. Vorbește la primărie și vezi care sunt actele de care ai nevoie și ce anume poți sau nu poți face. Dacă locuiești la bloc, s-ar putea să ai nevoie de ceva mai multe avize decât dacă stai la casă. Nu în ultimul rând, anunță vecinii că urmează să faci renovări.

Caută o echipă cu care să rezonezi

Un aspect important pe care trebuie să-l iei în considerare este și găsirea unei echipe de profesioniști cu care să lucrezi. Indiferent că este vorba despre un arhitect, un constructor sau un designer de interior, alege experți cu recenzii bune și un portofoliu solid. Întâlnește-te cu mai mulți meșteri, cere mai multe oferte, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie. Iar după ce ai ales echipa, ar fi indicat să semnezi și un contract, în care să stipulezi toate lucrările și deadline-ul.

Alege materialele și finisajele

Alege materiale și finisaje de calitate, astfel încât să te asiguri că aspectul final va fi unul de impact, dar și durabil. Mai bine să faci o investiție în calitatea materialelor, astfel încât să nu fie nevoie să le schimbi în doi sau trei ani. În plus, dacă vrei să fie și în trend, ar fi de preferat să alegi piese clasice, în culori neutre.

Renovarea casei este o oportunitate de a reîmprospăta și a personaliza spațiul de locuit. Dacă iei în calcul aspectele prezentate mai sus, rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.

Sursă foto: freepik.com