Lemnele reprezintă principalul combustibil pentru locuințele aflate în zone unde rețeaua cu alimentare cu gaze nu a ajuns sau nu poate fi disponibilă. Câteva secrete te pot ajuta ca încălzirea cu lemne să fie eficientă și mult mai simplă decât pare.
Alege un cazan funcțional și ecologic
Folosit corect, recoltat din zonele de tăiere regenerabile, lemnul este un combustibil ecologic, cu o foarte bună eficiență energetică. Pentru a obține toate avantajele și a face din această modalitate de încălzire una confortabilă, este necesar să folosești un cazan ecologic care să asigure arderea completă a lemnului, cu maximul randament posibil. O altă condiție este ca proporția dintre puterea centralei și suprafața care trebuie încălzită să fie riguros stabilită. Aceasta previne suprasolicitarea unei centrale prea mici și oferă un control optim al procesului de ardere.
Puterea pe care o are centrala pe lemne depinde în bună măsură de capacitatea camerei de ardere, de temperatura maximă pe care o ating gazele de ardere și de eficiența rețelei de circulație a agentului termic. Mai mult, variantele moderne, cu tehnologie superioară, care funcționează pe principiul gazeificării, sunt printre cele mai performante soluții de încălzire, asigurand o ardere eficientă și completă a lemnului, cu cea mai mică emisie de gaze și aproape complet lipsită de noxe.
Sistemul de ventilație
Toate centralele au nevoie de un coș de fum care să asigure ventilația și întreținerea arderii. La centralele care utilizează lemn, randamentul este influențat direct de calitatea și de înălțimea coșului de fum, care generează admisia de aer (tirajul). Coșul de fum trebuie să fie perfect vertical, izolat termic, impermeabil, fără obstacole, protejat împotriva condensului, cu o cameră de recoltare a materialelor solide și să se ridice cu cel puțin jumătate de metru deasupra acoperișului.
Volumul coșului de fum trebuie să fie în concordanță cu puterea centralei. Un coș prea mic reduce tirajul și blochează arderea și eliminarea noxelor, iar unul prea mare duce la un consum ineficient de combustibil și pierde o cantitate mare de căldură. Pentru o apreciere corectă, este bine de știut că o centrală cu puterea de 25 kw are nevoie de un coș de fum cu înălțimea de 10 metri și cel puțin o gură de vizitare.
Calitatea lemnelor
Un aspect important, de care depinde mult eficiența centralei, este calitatea lemnelor de foc. Prima condiție este ca acestea să fie uscate, adică între momentul recoltării și utilizare să treacă cel puțin trei luni, pentru ca apa din fibra lemnoasă să se evapore. Cele mai bune sunt lemnele vechi de un an, pentru că acestea produc o cantitate minimă de gudron, ard bine și au cea mai mare putere calorică.
Un aspect care nu trebuie omis este locul de depozitare a lemnelor. Luând în calcul că, pentru o locuință cu suprafața de 100 mp, sunt necesari circa 8-10 mc de lemn pentru toată perioada rece a anului, locul de depozitare trebuie să fie suficient de generos. În plus, este nevoie ca acesta să fie uscat, bine ventilat, ușor accesibil și sigur.
Potențarea randamentului
Chiar dacă performanța centralei influențează direct randamentul de ardere, sunt și alte elemente care pot spori confortul termic din casă. Izolația termică va contribui la menținerea căldurii, ceea ce va duce la un consum mai mic de lemne. Instalația termică eficientă, care să includă radiatoare legate corect și cu suprafața radiantă proporțională la cea a camerelor, precum și un vas de expansiune și includerea pompei de circulație a agentului termic, care să ofere acestuia o viteză optimă, pot să aducă beneficii importante.
Un plus important al centralei termice pe lemne este că oferă și apă caldă menajeră, fără ca aceasta să implice un consum vizibil. Practic, apa caldă este un bonus al centralei pe lemne, care nu adaugă niciun fel de costuri suplimentare.
O instalație corect realizată, cu o centrală termică performantă, poate face din încălzirea cu lemne atât o metodă eficientă din punctul de vedere al confortului termic, cât și una rentabilă în ceea ce privește costul total pentru apă caldă și căldură, pe tot parcursul sezonului rece.
Sursa foto: shutterstock.com