Cum să alegi mașina potrivită pentru tine

Achiziția unei mașini este una dintre deciziile importante pentru care trebuie să iei în  considerare o mulțime de aspecte. Este o investiție de care te vei bucura mult timp și care trebuie să fie făcută cu atenție, luând în considerare mai multe aspecte. Fie că optezi pentru o mașină nouă sau una second-hand, sunt o mulțime de detalii de care să ții cont, de la numărul de kilometri până la opțiunile și funcțiile cu care este dotată.

Însă, primul aspect la care trebuie să te gândești este bugetul pe care dorești să îl aloci pentru această achiziție. Chiar dacă alegi o mașină la mâna a doua, este important să te gândești la cel mai bun raport calitate-preț, pentru a nu fi nevoie să investești în reparații ulterioare.

Bugetul și destinația mașinii

În cazul în care îți dorești o mașină pentru a circula prin oraș, cea mai bună alegere pentru tine este un model mai mic, cu care să te poți deplasa ușor chiar și prin zonele aglomerate și să poți parca în zone mai greu accesibile. Dacă însă călătorești des, atunci vei avea nevoie de o mașină mai mare, așa cum sunt unele modele de SUV-uri, care își oferă suficient spațiu pentru bagaje. 

De asemenea, este important să știi pentru cât timp dorești să păstrezi respectiva mașină, întrucât sunt bunuri care își pierd rapid valoarea. Dacă îți cumperi o mașină pentru o perioadă mai scurtă de timp, este ideal să optezi pentru un model second-hand care are un rulaj și o vechime mai mici. 

În cazul în care bugetul de care dispui este limitat și nu intenționezi să păstrezi mașina pentru o perioadă lungă de timp, poți alege o mașină la mâna a doua. Un alt motiv pentru această alegere este faptul că mașinile noi se devalorizează repede, așa că, după o perioadă de timp nu vei mai obține același preț cu care ai cumpărat-o. 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei mașini noi este garanția de care dispune. Unele modele de mașini au garanție de până la 6-7 ani, timp în care, în cazul în care mașina are nevoie de reparații, nu vei plăti costuri suplimentare, fiind suportate de către producător. În cazul anumitor mașini, prețul de achiziție este mai mic, însă vei constata pe parcurs că  întreținerea lor este destul de costisitoare. 

Ce este mai potrivit – un model diesel sau pe benzină

Există diferențe majore între cele două tipuri de motorizări, din punctul de vedere al regimului de funcționare și al rolului pe care trebuie să îl îndeplinească. Dacă ai de ales între o mașină cu motor pe benzină și una pe motorină, este important să te gândești unde vei folosi cel mai mult mașina. 

Pentru drumurile prin oraș, cel mai potrivit este motorul pe benzină, deoarece pornirile și opririle dese nu vor afecta motorul. În cazul în care ai nevoie de o mașină pentru drumuri mai lungi, mai ales în afara orașului, consumul unui motor diesel este considerabil mai mic. Pentru cei care își doresc o mașină mai compactă, pentru a circula zilnic sau pentru drumuri mai lungi, o mașină diesel este cea mai potrivită variantă. Costul mai mare de achiziție va fi echilibrat de consumul eficient de carburant.

Mașinile noi sunt prevăzute cu motorizări mai moderne, cu un consum semnificativ mai mic de carburant și un nivel redus de poluare. Pe de altă parte, pentru aproximativ aceeași sumă de bani, poți achiziționa o mașină de generație mai veche, cu un motor mult mai puternic.

Atunci când alegi o mașină, ia în considerare toate avantajele și mai ales dezavantajele modelelor pe care le poți accesa cu bugetul de care dispui. Gândește-te la drumurile pe care le faci frecvent, consumul mediu în oraș sau în afara acestuia, taxele pe care trebuie să le plătești și puterea motorului. 

De asemenea, este important să ții cont și de reparațiile uzuale, mai ales dacă optezi pentru o mașină la mâna a doua. Documentează-te cu privire la costurile de întreținere și dacă anumite modele au defecțiuni frecvente.

Costurile de achiziție și cele de întreținere sunt câteva dintre aspectele de care trebuie să ții cont la achiziționarea unei mașini. Oricare ar fi modelul pe care îl alegi, testează mașina înainte de a o cumpăra. Cea mai bună modalitate de a afla dacă o mașină este potrivită pentru tine este sa o conduci înainte, pentru a-ți da seama cât de confortabil te simți la volan și dacă îndeplinește toate criteriile pe care le cauți la o mașină.

Sursa foto: Fotografie de stoc, descriere: Partea din față a noului argint, ID:509385697 | Shutterstock