Bucureștiul verde: cum pot angajatorii să facă diferența în protecția mediului

Preocuparea pentru protecția mediului este un subiect din ce în ce mai importat în zilele noastre. Schimbările climatice, poluarea și defrișările necontrolate au determinat creșterea conștientizării asupra consecințelor negative pe care acestea le au asupra noastră și a nevoii de a acționa pentru a proteja mediul înconjurător. 

Conform unui studiu al Comisiei Europene, Bucureștiul este capitala europeană cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor. În acest context, angajatorii pot juca un rol esențial în transformarea orașului într-o comunitate mai verde și mai sănătoasă. 

În continuare, vom explora câteva modalități prin care angajatorii pot face diferența în protecția mediului și pot contribui la un București mai verde. 

Proiecte CSR 

Proiectele de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR) au devenit un element fundamental în strategia mai multor companii, întrucât reflectă implicarea acestora la îmbunătățirea comunității în care activează. 

Conform unui sondaj inițiat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul român Liviu Tudor, pentru 51% dintre angajați este important ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie implicată în acțiuni pentru comunitate. 

În acest sens, este esențial ca firmele să activeze în proiecte de mediu și sociale, pentru a avea un impact semnificativ asupra comunității și a mediului înconjurător. Mai mult decât atât, implicarea angajaților este la fel de importantă și contribuie la responsabilizarea acestora și la dezvoltarea unei culturi organizaționale centrată pe valori și responsabilitate. 

Transport sustenabil 

Transportul este una dintre principalele surse de poluare în București. Pentru a reduce impactul negativ pe care acesta îl are asupra mediului, angajatorii pot încuraja și promova transportul sustenabil. Acest lucru poate include adoptarea unor măsuri precum: 

  • implementarea unui program de carpooling – presupune ca angajații să-și împartă mașinile cu colegii pentru a micșora numărul de autovehicule de pe șosele; acest lucru va reduce emisiile de dioxid de carbon, aglomerația și timpul petrecut în trafic; 
  • oferirea bicicletelor pentru angajați și amenajarea unei parcări sigure pentru bicicliști – reduce poluarea aerului și susține activitatea fizică; acest lucru poate contribui la sănătatea și reducerea stresului angajaților; 
  • subvenționarea abonamentelor de transport public – încurajează utilizarea mijloacelor de transport în comun, reduce poluarea aerului și aglomerația rutieră. 

Spații verzi 

Amenajarea și dezvoltarea spațiilor verzi în jurul clădirilor de birouri au un impact semnificativ atât asupra mediului, cât și a bunăstării angajaților. Aceste spații verzi din curțile interioare și din zonele din apropierea clădirilor au un rol major în îmbunătățirea calității vieții și protecției mediului. 

Plantele și vegetația îmbunătățesc calitatea aerului și creează un spațiu perfect de relaxare pentru angajați, ceea ce va spori productivitatea acestora. În plus, plantarea de garduri vii poate promova biodiversitatea și îmbunătățește aspectul clădirilor. 

Amenajarea acestor spații verzi nu contribuie doar la reducerea nivelului de poluare, ci și la creșterea calității vieții în București.  

Proiecte de reciclare 

Reciclarea este o modalitate eficientă de reducere a deșeurilor. Angajatorii pot implementa proiecte de reciclare în birouri pentru a promova această practică în rândul angajaților. 

Acest lucru poate include colectarea selectivă, reciclarea hârtiei și a altor materiale reciclabile. De asemenea, angajatorii pot amenaja un spațiu pentru colectarea materialelor organice, unde pot fi colectate resturile alimentare, resturile de cafea, pliculețele de ceai etc. 

În plus, încurajarea utilizării sticlelor reutilizabile și a altor accesorii, cum ar fi farfuriile, furculițele, lingurile și paharele reutilizabile reprezintă modalități eficiente pentru introducerea reciclării la locul de muncă.  

În concluzie, angajatorii joacă un rol important în protejarea mediului înconjurător și în transformarea Bucureștiului într-un oraș mai verde și mai prietenos cu mediul. Aceștia pot contribui la un viitor mai bun prin implementarea proiectelor CSR, promovarea transportului sustenabil, amenajarea spațiilor verzi și susținerea proiectelor de reciclare.  
Sursa foto: Shutterstock