Școala și educația. Aripi deschise pentru viitor.

Educația este primul pas care poate deschide drumurile către un viitor reușit. Această cale ar trebui să fie arătată copiilor, pentru prima dată, acasă, de către părinți. Puterea exemplului este ghidul cel mai potrivit pentru fiecare dintre noi, încă din copilărie.

Dar ce se întâmplă cu acei copii, din medii vulnerabile, ai căror părinți, preocupați de grija zilei de mâine, nu știu cum să îi îndrume și le interzic accesul la minimul necesar de educație?!

În contexte de acest gen, copiii săraci renunță la școală și astfel își lasă viitorul la poartă. Visele, speranțele și aripile sunt frânte sau nici nu au vreme să răsară.

Din fericire, există programe educaționale dezvoltate de asociații sau ONG-uri, care sunt bine gândite și puse în practică, cu ajutorul unor specialiști în domeniu, dar și al unor voluntari pricepuți.

De la țară sau de la oraș

Așa sunt împărțiți copiii în zilele noastre. În timp ce accesul la învățătură este mai ușor în orașe, iar copiii pot intra în contact cu informația mult mai repede, în satele României încă mai sunt părinți care consideră că orele petrecute la școală sunt timp pierdut, iar cei mici mai bine rămân acasă, ca să ajute la treburile gospodărești sau să îngrijească alți membri ai familiei.

Un alt factor diferențiator este cel al infrastructurii școlare. Încă mai există școli la țară cu toaletă în curte, fără apă curentă, la care elevii trebuie să ajungă după kilometri întregi de mers pe jos, în frig sau pe caniculă.

Despre digitalizare nici nu poate fi vorba. În timp ce tinerii din orașele României au acces la tablete, internet, telefonie mobilă, la sat, sunt încă elevi care își fac lecțiile fără curent electric, la lumina lumânării.

Școala în mediile vulnerabile

Nu doar mediul rural este unul vulnerabil, există și în orașe comunități în care școala și educația nu sunt prioritare. Părinții nu au posibilități de a cumpăra minimul necesar pentru ca cei mici să meargă la școală, cum ar fi articole de îmbrăcăminte și încălțăminte sau caiete și creioane. Pe de altă parte, copiii din mediile vulnerabile sunt afectați și emoțional, deoarece pot fi marginalizați sau discriminați.

Pași mici către un viitor mare

Accesul la educație înseamnă mai mult decât  o sală de clasă, condiții de lucru sau profesori. Puterea comunității și a fiecărui om implicat poate face o diferență și poate face ca o parte dintre acești copii să viseze la un viitor frumos, cu bucurie de viață. Dacă vrei să fii parte din aceste comunități, îndreaptă-ți atenția către asociațiile care se ocupă cu îngrijirea unor astfel de copii.

Susținerea cu ajutorul unor donații este un prim pas pe care poți să-l faci. Fie că aduci cărți, haine, alimente, rechizite sau încălțări sau alegi să direcționezi o parte din impozitul pe venitul tău, înseamnă că îți pasă și te implici.

O altă variantă ar fi să devii voluntar. De obicei, asociațiile organizează întâlniri pentru voluntari și te trimit acolo unde este nevoie. Poți face lecții cu copii, poți participa la activități recreative în cadrul unor programe de tip after-school. În funcție de meseria pe care o ai în viața ta de zi cu zi sau de pasiunile ale, gândește-te cu ce ai fi de folos și dacă ți-ar plăcea să fii parte dintr-un astfel de proiect.

Educația este unul dintre puținele lucruri cu ajutorul cărora copii din mediile vulnerabile se pot salva și pot deveni oameni întregi și responsabili. Fiecare copil are dreptul la educație și ar trebui integrat în medii prielnice studiului, indiferent de statutul social. Fiecare lucru pe care alegi să îl faci din mărinimie, fără să aștepți ceva la schimb, te întregește ca ființă umană. Orice gest mic poate aduce o mare bucurie unui copil.

Sursa foto: www.pexels.com