Panourile solare, obiective și provocări

Evoluția tehnică vine cu o serie de provocări, care au nevoie de soluții creative ingenioase pentru construcțiile noi, dar și pentru cele vechi. Concret, este vorba despre integrarea în mod firesc a sistemelor de captare a energiei solare, și nu numai, fără a leza aspectul. 

Obiectiv: energia regenerabilă  

Strategia energetică a viitorului apropiat impune ca o necesitate obiectivă utilizarea într-o proporție cât mai mare a surselor alternative, regenerabile sau inepuizabile de energie. Soarele, vântul, biogazul trebuie să conteze într-o proporție din ce în ce mai mare, raportat la prezent, când energia verde – nepoluantă a furnizat doar 20% din totalul celei consumate. Următorii 10 ani trebuie să ducă acest procent la cât mai aproape de 40%. 

România a reușit în 2021 să producă mai puțin de 5% din energia consumată prin utilizarea panourilor solare, fiind în coada topului european, deși potențialul este unul bun și foarte bun, mai ales în zonele urbane, în ansamblurile rezidențiale noi. Acesta vine în contextul în care toate construcțiile noi, indiferent de amprenta lor la sol, vor trebui să fie dotate cu panouri solare pentru producerea de energie electrică sau apă caldă menajeră. 

Această perspectivă impune o disponibilitatea mai mare pentru producerea de panouri solare, ceea ce va antrena o reducere a costurilor de achiziție pentru ele, dar și a tuturor sistemelor de accesorii pentru montajul panourilor fotovoltaice, prin aceasta înțelegând: descărcătoare PFV, siguranțe, socluri, comutatoare și cabluri cel puțin la fel de importante ca și panourile în sine, pentru că fixarea corectă este o parte esențiale a randamentului. Accesoriile permit montarea panourilor în poziții și locuri atipice, ceea ce sporește capacitatea acestora de a capta energia solară. 

Unul dintre elemente esențiale, deși este considerat și el un accesoriu, este conectorul, al cărui rol este este acela de a cupla panoul la restul instalației electrice, inclusiv pentru a stoca surplusul de energie în acumulatori.

Integrarea. Soluții personalizate 

Montarea panourilor solare impune identificarea de soluții personalizate, aceasta fiind considerată a fi cea mai bună strategie atât pentru clădirile noi, cât și, mai ales, pentru cele construite cu mai mult timp în urmă. 

Pentru construcțiile noi sau pentru cele care sunt în faza de proiect, arhitecții și constructorii pot identifica formula perfectă care să includă panourile solare. Cea mai simplă abordare este aceea a montăriilor pe acoperiș, indiferent de panta acestuia, dat fiind faptul că sistemele de fixare și prindere permit poziționarea panourilor cu respectarea unghiului corespunzător de înclinare. 

Aspectul panourilor le face ideale pentru clădirile moderne, cu aspect futurist, iar aici își face loc spiritul creativ al arhitecților, care pot identifica soluții originale pentru dispunerea panourilor pe fațadă și integrarea lor în stilul arhitectural.

Prezența panourilor pe acoperișul caselor individuale nu mai este o noutate, ba chiar din contră, tinde să devină o tendință, însă montarea acestora pe clădirile de patrimoniu din centrul urbei sau pe cele reprezentative este mult mai dificilă, pentru că în cazul acestora imaginea de ansamblu nu poate fi perturbată. Tot tehnologia este cea care poate aduce soluții în cazul acestora. Una dintre soluții o pot reprezenta țiglele care funcționează ca și panouri solare. Acestea se pot integra fără efort în arhitectura existentă. 

Fără autorizație

Persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să solicite autorizație de construire, întrucât, prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de aviz. Administrația Fondului pentru Mediu a decis încă din 2019 această înlesnire, pe termen nelimitat, valabilă atât în mediu urban, cât și în cel rural. 

Astfel, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire. A rămas însă valabilă obligativitatea ca Primăria pe raza căreia se află locuința să fie notificată cu privire la demararea lucrărilor și cu modificările care vor fi aduse locuinței. Modificarea actului normativ a fost inițiată de Administrația Fondului pentru Mediu. 

Investițiile aferente montării panourilor solare se amortizează repede în timp. În plus, există în derulare programe naționale care acoperă o parte semnificativă din costurile achiziției și instalării acestora, indiferent de tipul lor sau de caracteristicile locuinței.  

 Sursa foto: Pexel.com