4 soluții simple pentru diminuarea poluării în orașe

Conform Agenției Europene de Mediu, 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului. Bucureștiul rămâne în topul celor mai poluate orașe din Europa.

Avem de-a face, așa cum datele ne indică de ani de zile, cu valori foarte mari ale poluanților atmosferici, în special PM-urile și oxizii de azot. Noutatea monitorizărilor o constituie acum datele privind poluarea din jurul școlilor, pe care am reușit s-o determinăm datorită a 27 de senzori de PM-uri. Înțelegem, în sfârșit, că cei mai vulnerabili dintre cetățenii capitalei, adică copiii, respiră aer poluat la școală și că, măcar în privința asta, trebuie să acționăm. Este foarte grav și dureros când înțelegem că inacțiunea noastră afectează mii de copii”, spune Oana Neneciu, director executiv Ecopolis, organizație neguvernamentală de mediu.

Este un moment potrivit să începem să ne gândim la sănătatea noastră și a copiilor noștri și să vedem ce putem face pentru a diminua poluarea din orașe. Țările nordice sunt un exemplu de comportament civic sănătos, care demonstrează că o minimă schimbare a rutinei fiecăruia poate însemna o scădere semnificativă a poluării. Iată 4 lucruri pe care le poți face pentru a diminua poluarea în orașul tău:

  1. Folosește bicicleta frecvent

Nu poți să faci asta în orice situație, dar încearcă să te deplasezi cu bicicleta cât mai des. De cele mai multe ori, mai ales în orele de vârf, te vei mișca mult mai repede în acest fel. Este un mod sănătos, economic și cool să pedalezi prin oraș și vei arde calorii în locul combustibililor. E adevărat că infrastructura orașelor nu e friendly cu bicicliștii, dar creșterea acestei culturi în orașe va responsabiliza șoferii și va obliga autoritățile să ia măsuri pentru deplasarea sigură și confortabilă a cicliștilor.

Trotinetele electrice care au împânzit orașele sunt, de asemenea, o variantă distractivă, rapidă și sustenabilă de deplasare. Respectă regulile de circulație, poartă echipament de protecție și enjoy the ride!

  1. Deplasează-te cu o mașină electrică sau hibrid

Desigur că uneori trebuie să folosești mașina. Nu poți transporta cumpărături pe bicicletă (nordicii o fac) sau să duci copiii la grădiniță (nordicii, de asemenea, o fac) chiar dacă ți-ai dori, pentru că, revenind la problema infrastructurii și a comportamentului șoferilor în ce privește bicicliștii, nu e safe. Automobilul este indispensabil deocamdată și e ideal să optezi pentru o variantă electrică sau hibrid. Un model de mașină de mici dimensiuni, sustenabilă și economică, ca Honda Jazz sau smart, îți va face viața ușoară în orașele aglomerate.

  1. Folosește transportul în comun

Un oraș prosper nu e unul în care cei mai săraci își pot cumpăra mașini, ci în care cei bogați preferă să circule cu transportul în comun”. – Enrique Peñalosa, primar Bogotá.

Rapid și eficient te poți deplasa și cu mijloacele de transport în comun, bucurându-te în același timp de peisajul citadin sau de o carte. Foarte multe orașe încep să implementeze un sistem de transport în comun verde, achiziționând autobuze electrice, pentru a diminua efectele poluării.

  1. Mergi pe jos

Adoptă programul celor 10.000 de pași zilnici și admiră peisajul urban deplasându-te pe jos. Nu este nicio problemă dacă depășești numărul de pași. Dacă distanța până la locul tău de muncă nu este una foarte mare, este cunoscut faptul că mersul pe jos face piciorul frumos și este foarte sănătos.

Acestea sunt câteva soluții simple și la îndemâna oricui, care contribuie la transformarea orașului tău într-un spațiu mai sănătos și mai silențios. Nu e vorba doar de reducerea poluării sau reducerea traficului de mașini, ci pur și simplu de comunități mai sănătoase și de oameni mai relaxați. O demonstrează multe țări din Europa, cu piste largi de biciclete, străzi pietonale și parcuri interminabile și un sistem bine organizat și verde de transport în comun.

 Sursa foto: Pixabay.com