Ce lucrări agricole sunt necesare toamna, pentru a avea o grădină productivă și pomi roditori anul viitor

Odată cu sosirea toamnei, pregătirea grădinilor și livezilor devine principala preocupare a horticultorilor și pomicultorilor. Respectarea lucrărilor agricole de toamnă și cunoașterea secvențelor tehnologice specifice acestui anotimp asigură sănătatea grădinilor și livezilor. 

Pentru a avea culturi sănătoase și recolte bogate, de calitate, descoperă care sunt aspectele, etapele și tratamentele importante pentru livadă, grădina cu flori sau cu legume.  

Lucrări importante pentru livezi

Începând cu mijlocul lui octombrie și până la finalul lui noiembrie, toamna este cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor fructiferi. Pentru obținerea unor producții satisfăcătoare este esențială îngrijirea corespunzătoare a livezilor și cunoașterea momentului optim pentru efectuarea lucrărilor de curățare, tăiere, fertilizare și tratarea pomilor fructiferi pentru îndepărtarea agenților patogeni.

Curățarea livezilor

Curățarea și igienizarea livezilor au un rol important asupra randamentului producției, dar și asupra calității fructelor. Etapele esențiale pentru pregătirea livezilor și îngrijirea pomilor fructiferi toamna presupun:

  • eliminarea frunzelor căzute şi a resturile vegetale rămase;
  • îndepărtarea ramurilor rămase după cules;
  • eliminarea din livadă a pomilor care s-au uscat;
  • taierea pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi este o etapă foarte importantă care are loc atât primăvara, cât și toamna, în perioada de repaus vegetativ. Toaletarea pomilor este necesară, în primul rând, pentru valorificarea luminii. Aceasta ajută planta să se regenereze și ajunge mai ușor la muguri, determinând dezvoltarea viguroasă a fructelor. Pe lângă tăierile de întreținere, tăierile de formare, de regenerare, corectare sau rodire sunt la fel de importante, întrucât de ele depind calitatea și vigoarea plantațiilor.

Fertilizarea pomilor fructiferi

Pentru a garanta un start excelent al culturii, fertilizarea de toamnă are rolul de a asigura o serie de nutrienți care să susțină primele faze de dezvoltare ale plantei. Un mare avantaj al fertilizării de toamnă constă în faptul că pot fi folosite îngrășăminte cu eliberare lentă, care vor asigura plantelor necesarul de nutrienți până la începutul primăverii, pentru a se dezvolta corespunzător. 

De regulă, fertilizarea de toamnă a pomilor fructiferi se face după căderea frunzelor, odată cu arătura și săparea livezilor. Aceasta presupune îngrășarea solului și încorporarea îngrășămintelor organice, dar și a celor cu fosfor, potasiu și azot.

Stropirea pomilor fructiferi

Stropirea pomilor fructiferi joacă un rol important pentru sănătatea livezii. Pentru prevenirea și combaterea eficientă a buruienilor, bolilor și dăunătorilor, este esențială utilizarea de erbicide pomi fructiferi și fungicide care pot fi folosite atât în scop preventiv, cât și curativ, chiar și atunci când temperaturile sunt scăzute. Fungicidul Scala® acționează atât preventiv, cât și curativ, pentru combaterea rapănului la măr, având o eficacitate foarte ridicată datorată modului complex de acțiune.

Legume – cum ne pregătim pentru iarnă  

Toamna este sezonul recoltei, dar și al curățeniei și plantării legumelor târzii, precum morcovii sau cartofii. De asemenea, este sezonul prielnic înființării noilor culturi în solar. Poți semăna legumele cu scurtă perioadă de vegetație precum salata, ceapa sau ridichile. Defrișarea culturii, strângerea resturilor și curățarea pământului sunt principalele lucrări de toamnă când vine vorba de grădina de legume. 

Pentru protejarea culturilor și obținerea unor producții ridicate, de calitate, este importantă utilizarea unor tratamente fitosanitare cu fungicide. Fungicidele Novicure® și Signum® de la Agro BASF sunt produse inovatoare ce oferă performanțe de top în culturile ecologice, precum tomate și cartofi.

Cum îngrijești grădina de flori, toamna

Dacă vrei să înfrumusețezi grădina înainte de sosirea anotimpului rece, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante. Pregătirea și îngrijirea grădinilor de flori toamna presupun:

  • tunderea plantelor și curățarea uscăturilor;
  • îngrijirea florilor cu bulbi, în special a lalelelor, zambilelor, gladiolelor, narciselor care au nevoie de îngrijiri speciale. Acestea se vor planta toamna la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât înălțimea lor;
  • protejarea plantelor puse în ghiveci sau jardiniere. Acestea se vor adăposti în zone ferite de îngheț. Mușcatele, de exemplu, preferă temperaturile care variază între 16 și 18 grade Celsius. Când temperaturile se apropie de 5 grade Celsius, mușcatele trebuie mutate în spații protejate.  

Sursa foto: shutterstock.com