Cum poți avea grijă de imprimanta ta

A avea o imprimantă acasă nu mai este deloc un moft, ci o adevărată necesitate. Pandemia de coronavirus ne-a făcut pe mulți dintre noi să lucrăm de acasă, așa că achiziția unei imprimante a venit firesc. Dar și înainte de aceasta nu putem spune că astfel de echipamente reprezentau o raritate în locuințele noastre. La ce bun să te duci până la un centru specializat sau să aștepți până ajungi la serviciu pentru a scoate la imprimantă un document de care aveai nevoie. Și nu puține erau situațiile urgente când ai profitat din plin de avantajul de a avea un astfel de dispozitiv chiar la tine acasă.

Dar, să revenim. Foarte utile, imprimantele au totuși nevoie de o îngrijire corespunzătoare dacă dorești să te bucuri cât mai mult de investiția făcută. Prin urmare, am decis să îți venim în ajutor cu câteva recomandări despre cum îți poți păstra imprimanta, ca nouă, mai mult timp. Nu ne referim la cele care țin de anumite recomandări ale producătorilor pentru anumite tipuri de imprimantă, ci la cele pe care le poți folosi atât în cazul celor cu laser, dar și celor cu jet de cerneală. 

Nu lăsa praful să se adune

Este cineva care să se împace cu praful? Nu doar că oferă un aspect neîngrijit camerei, dă impresia că nu prea le ai cu curățenia, dar îți poate afecta și starea de sănătate. De asemenea, praful nu se împacă deloc bine cu aparatura de prin casă, iar imprimanta nu face excepție. Da, nu putem afirma că praful ajunge să strice imprimanta, doar că performanțele și eficiența ei vor avea de suferit. Praful în exces depus pe unele componente ale sale, foarte sensibile de altfel, le afectează buna funcționare, ceea ce duce la performanțe mult mai slabe. Prin urmare, în mod regula, imprimanta trebuie ștearsă cu o cârpă moale și ușor umedă. Dacă nu ești genul care are nevoie în mod regulat de imprimantă, o poți acoperi pentru a preveni depunerea prafului. Nici hârtia pentru imprimantă nu trebuie neglijată și ”uitată” în tăviță, deoarece praful acumulat pe ea va pătrunde în interiorul imprimantei și va ajunge la acele component sensibile despre care îți vorbeam ceva mai sus. 

Șocuri și lovituri

În casă pot avea loc oricând mici incidente, care se pot solda cu lovirea imprimantei. Asta în cel mai bun caz. De aceea, nu așeza imprimanta într-un loc nesigur, ci optează pentru unul care nu este chiar la îndemâna tuturor. De asemenea, ai grijă ca acesta să fie unul stabil, pentru a nu avea surpriza nu prea plăcută de a te trezi cu o imprimantă căzută pe pardoseală și care nu mai poate fi reparată. 

Atenție însă, prin recomandarea ca acest dispozitiv să nu se afle la îndemâna tuturor, nu ne-am referit neapărat să o urci pe un raft cât mai înalt, deoarece stabilitatea nu va fi realizată așa. Mai bine gândește-te care este locul unde cei mici, și nici animalele de companie nu au acces. De asemenea, dacă este nevoie să o transporți în altă parte, ferește-o de șocuri și lovituri. 

Folosirea de consumabile compatibile

Pentru a te bucura cât mai mult de imprimantei, alegerea consumabilelor compatibile reprezintă o decizie excelentă. De aceea, respectă recomandările producătorilor sau a personalului de specialitate de la magazinul de unde ți-ai făcut achiziția referitor la tipul de hârtie utilizat, precum și cartușele pentru ea. 

Alegerea cartușului

Dacă ai observat că în ultima vreme imprimanta ta scoate copii de o calitate mai slabă, chiar șterse, este semnul că ar trebui să iei în calcul un cartuș nou. La achiziția acestuia, va trebui să știi numele, numărul și modelul celui de care ai nevoie, iar pe cartushop.ro găsești tot ce ai nevoie. Și nu numai că ai parte de cel mai bun raport preț – calitate, dar vei primi și multe recomandări pe care ar fi bine să le respecți dacă vrei să te bucuri cât mai mult de imprimanta ta.

Sugestiile specialiștilor referitor la consumabilele compatibile pentru imprimanta ta sunt destul de simple. Întotdeauna ar trebui să folosești hârtie despre care pe ambalaj găsești informații că este special pentru imprimare. Da, este mai scumpă decât cea clasică, mai subțire, și la prima vedere pare că imprimanta funcționează foarte bine și cu ea. Cu timpul însă, uzura își va face mult mai repede simțită prezența, și vei avea și destul de multe probleme cu imprimanta. De asemenea, fii atent și la starea cartușelor pe care le folosești, care nu trebuie să fie uscate sau să aibă vreun defect mecanic sau electric. Schimbă periodic cartușele, mai ales că acum este mult mai simplu să îți cumperi ce ai nevoie. Există magazine online și nu mai este nevoie să mergi fizic până la un magazin specializat. 

Atenție la umiditate

Nu mai trebuie să îți detaliem cât de incompatibile sunt umiditatea și dispozitivele electrice sau electronice. Evident, și în cazul imprimantei, trebuie să știi că nu este rezistentă la apă, iar umiditatea în exces nu este ceva ce îți dorești pentru componentele ei. Prin urmare, fii ceva mai atent chiar și la gradul de umezeală din cameră, pentru că îi poate afecta buna funcționare. Și ții minte ce ți-am spus mai sus despre curățarea de praf a imprimantei cu o cârpă moale și umedă? Da, exact, am specificat umedă, nu de-a dreptul udă. De asemenea, uită de obiceiul tău de a bea o cană cu cafea sau ceai, ori un pahar de apă sau suc în timp ce ești în apropierea imprimantei. Oricând se poate întâmpla un incident neplăcut și acesta să se verse și… la revedere imprimantă!