B-dul Banu Manta nu a fost mereu artera cu blocuri care duce la Primăria Sectorului 1, scrie Alexandru Petrescu .
În această imagine aeriană datată c. 1943, lucrurile stau diferit.În prim-plan, casele antebelice, uneori mai modeste și vilele interbelice bordează strada, iar pe fundal observăm edificii azi emblematice la nivel de sector și de Capitală.
În stânga, în plină construcție, Centrala Telefonică București Nord, cunoscută azi mai degrabă ca Oficiul Poștal nr. 41, proiect modernist al arhitectului Octav Doicescu, finalizat în 1944. Din păcate, în prezent, acest edificiu monumental nu este utilizat și se degradează.În dreapta, silueta familiară a clădirii Primăriei Sectorului 1.
Construcția a debutat în 1927, iar în 1936 s-a inaugurat Palatul Primăriei Sectorului IV Verde, după împărțirea administrativă a Bucureștiului interbelic. Edificiul în stil neoromânesc are un turn înalt, pe care a fost montat montată o siluetă în armură (soldat, cruciat, cavaler) poreclit Pandelică.
Din 1950 și până după jumătatea anilor ’60, aici și-a avut sediul Sfatul Popular al Raionului „Grivița Roșie”, diviziune administrativă de sorginte sovietică a Capitalei postbelice.
În anii ’80, regimul Nicolae Ceaușescu a placat cu blocuri-monolit b-dul Banu Manta, care au știrbit din prestanța clădirii administrative a sectorului 1, în trecut cea mai înaltă din zonă.