Cum alegi toaleta potrivită în funcție de nevoile tale

Indispensabil în orice locuință, vasul de toaletă trebuie să răspundă unor cerințe obligatorii, pentru a fi cu adevărat funcțional, iar pentru alegerea modelului ideal sunt mai multe elemente de care trebuie să ții cont. Fiecare dintre acestea va juca un rol important și va contribui la confortul zilnic. Este util să iei în calcul toate aceste aspecte, dat fiind faptul că există diferite tipuri de toalete, fiecare având avantajele sale. 

Dimensiunea vasului de toaletă 

Fiecare baie este amenajată diferit, astfel că modelul de toaletă ales trebuie să se încadreze în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dimensiunea depinde de gura de scurgere, sursa de apă și locul unde va fi montat vasul. De cele mai multe ori, între peretele din spatele toaletei până la centrul țevii de scurgere este o distanță care poate varia de la 20 la 40 de centimetri. În funcție de aceste elemente, vei alege și modelul. 

Există trei tipuri de vase WC:

  • dintr-o singură piesă, când vasul și rezervorul sunt turnate împreună – sunt foarte elegante și extrem de ușor de întreținut; 
  • din două piese: varianta cea mai comună și mai des utilizată, vasul de toaletă fiind completat de un rezervor detașabil care este fixat pe vasul toaletei – aceasta este una dintre cele mai rentabile variante, dar poate fi și mai dificil de curățat;
  • toaletele suspendate care nu se montează pe podea ca o toaletă standard, ci sunt atașate de perete, lăsând spațiul de dedesubt liber, ceea ce face întreținerea foarte simplă, dar montarea lor va fi dificilă, cu atât mai mult cu cât rezervorul de apă este zidit în perete – este ideal în băile mai mici pentru că ajută la economisirea spațiului, dar alegerea acestei variante este o opțiune în timpul amenajării inițiale a spațiului sau în timpul unei renovări ample.

Alte trei caracteristici importante 

Indiferent de tipul de toaletă pe care îl alegi, acestea au și alte caracteristici suplimentare care pot face o diferență substanțială în ceea ce privește confortul oferit și întreținerea. 

  1. Înălțimea vasului de toaletă

Înălțimea vasului de toaletă este importantă pentru a avea o poziție a corpului corectă în timp ce o folosești. Dacă toaleta este utilizată și de copii, este mai bună varianta cu înălțimea de 35-38 de centimetri. Dar dacă nu se pune această problemă, înălțimea normală este între 38-43 de centimetri. Pentru persoanele înalte sau în cazul celor care nu se pot apleca, există modele cu înălțimea de peste 43 de centimetri.

  1. Acoperiri antimicrobiene

Materialul din care este realizat este un alt criteriu de care merită să ții seama. Unele suprafețe au efect antibacterian, ceea ce reprezintă un element de siguranță în plus. Acestea nu numai că oferă toaletei un finisaj general mai fin, dar reprezintă și o modalitate excelentă de a menține baia curată.

  1. Forma vasului de toaletă

Un alt aspect important de luat în considerare este designul. Bolurile de toaletă au toate formele și dimensiunile în limitele standardelor pentru modelele existente. Poți alege dintre vasele de toaletă cu formă dreptunghiulară, rotundă sau alungită. Fiecare în parte are beneficiile ei. Cele cu formă dreptunghiulară sunt mai comode, dar ocupă mai mult spațiu, cele ovale sunt cele mai frecvent utilizate, printre cele mai comode și se încadrează bine și într-o baie mai mică, iar cele rotunde, mai puțin confortabile, sunt ideale în băile mici. 

Sistemul de evacuare

Aspectul toaletei nu este singurul factor important; modul în care se realizează evacuarea este, de asemenea, de luat în calcul. Există câteva opțiuni diferite:

  1. Evacuarea cu presiune asigură un jet puternic, menține vasul de toaletă mai curat.
  2. Evacuare cu două fluxuri de apă. Un buton oferă o cantitate mai mică de apă pentru evacuare, utilizată pentru deșeurile lichide, în timp ce celălalt buton oferă o spălare cu debit mai mare pentru deșeurile solide. Alegerea unui astfel de model poate reduce consumul de apă.
  3. Sistem de spălare gravitațională utilizat pentru majoritatea toaletelor. Greutatea apei ajută la curățarea vasului.
  4. Toalete cu debit redus care, așa cum le spune și numele, economisesc apă. Acestea folosesc o cantitate redusă de apă, evacuarea fiind amplificată de forma bolului și de o presiune crescută a apei. Este genul de sistem util în familiile numeroase. 

Confortul poate crește substanțial dacă vei utiliza un vas de toaletă încălzit. Acesta permite reglarea temperaturii în funcție de necesități. Un alt accesoriu util este capacul cu închidere lentă, care elimină zgomotele neplăcute. 

Sursa foto: Shutterstock.com