Casa Melik este una dintre cele mai vechi locuințe bucureștene, adăpostind în prezent un muzeu dedicat pictorului Theodor Pallady

Aflată pe strada Spătarului, în ceea ce unii numesc cartierul armenesc al Capitalei, Casa Melik este una dintre cele mai vechi locuințe bucureștene, adăpostind în prezent un muzeu dedicat pictorului Theodor Pallady. Casa Melik datează din secolul al XVIII-lea și păstrează stilul balcanic al epocii la nivelul fațadelor, explică Radu Tutu.

În 1820, casa aparținea familiei armene Melik, care face o reparație capitală a imobilului până în 1822. Proprietarul, Iacob Melik, ascunde aici personalități politice precum C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu, Ion Heliade Rădulescu în timpul Revoluției din 1848, când erau căutați de autorități.

În 1920, arhitectul Paul Smărăndescu adaptează casa condițiilor moderne de locuit, iar la finalul anilor ‘60 au loc noi lucrări de reamenajare, pentru deschiderea unui muzeu centrat pe colecția de artă a soților Serafina și Gheorghe Răuț. Aceasta cuprinde tablouri, sculpturi, textile, piese de mobilier, ceramică orientală și, esențial, tablouri pictate de celebrul Theodor Pallady. De atunci și până acum, muzeul a fascinat generații întregi, de la arhitectura clădirii la expoziția permanentă, afirmă Radu Tutu.

foto: Institutul Național al Patrimoniului