Tencuiala decorativă este un amestec de apă, aditivi, pigmenți și alte ingrediente naturale care oferă pereților un aspect estetic inedit, dar și protecție împotriva factorilor de mediu.
Tipuri de tencuială decorativă
Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro prezintă mai jos tipurile de tencuială decorativă existente pe piața materialelor de construcții:
- tencuieli minerale – conțin ciment alb, var, pietricele de marmură și materiale de umplutură;
- tencuieli acrilice – au în compoziție rășini acrilice, pigmenți, materiale de umplutură și pietricele de marmură. Permit trecerea vaporilor dinspre interior spre exterior.
- tencuieli silicatice – pe lista ingredientelor notăm silicați, rășini, pigmenți, pietricele de marmură, aditivi și materiale de umplutură. Dispun de un nivel ridicat de rezistență contra lichenilor, mușchilor și radiațiilor UV;
- tencuieli siliconice – includ rășini siliconice, materiale de umplutură, pigmenți și pietricele de marmură. Nivelul de permeabilitate este mai mare în comparație cu tencuielile acrilice.
În funcție de granulație, tencuiala decorativă de exterior se găsește sub diferite aspecte:
- fină – 0,5 – 1,5 mm;
- bob de orez – 1,5 – 2 mm;
- scoarță de copac – 2 mm.
Tencuiala decorativă de exterior bob de orez
Este una dintre cele mai abordate și utilizate variante pentru fațadele caselor și vine la pachet cu numeroase avantaje:
- aplicare ușoară;
- aderență foarte bună la suporturi absorbante și neabsorbante;
- rezistență la uzură;
- trainică împotriva intemperiilor și radiațiilor solare;
- putere mare de acoperire;
- peliculă cu aspect structurat, dură și mată;
- rezistență la acțiunea microorganismelor – alge, fungi

Tencuiala decorativă de interior
Este o alternativă la vopseaua lavabilă clasică și are puterea de a transforma radical aspectul estetic al unei camere. Se poate curăța ușor de murdărie fără să-și piardă caracteristicile. Structurile din beton necesită o aerisire corectă, iar tencuiala decorativă lasă peretele să respire.
Tencuiala decorativă este un material proiectat să reziste micilor incidente, murdăriei și șocurilor mecanice care ar lăsa urme adânci în vopseaua lavabilă. În plus, tencuiala are o durată de viață mai mare decât clasica vopsea lavabilă.
Avantajele tencuielii decorative de interior:
- durabilitate;
- acoperire excelentă;
- nu se rupe cu timpul;
- funcționalitate;
- maschează fisurile;
- poate fi aplicată pe orice suprafață – metal, beton, cărămidă.
De la frumos la țipător într-o clipă
Culoarea nu trebuie aleasă la voia întâmplării, cu toate că în magazine găsim o paletă variată de nuanțe. Se recomandă asortarea culorii tencuielii cu acoperișul și tâmplăria. Ar trebui să evitați să folosiți nuanțe închise pe suprafețe mari deoarece vor atrage căldura, iar pereții se vor încălzi excesiv.
Culoarea poate fi aleasă și în funcție de relief. Designerii consideră că nuanțele pământii se potrivesc caselor din zonele montane, în timp ce nuanțele marine sau neutre sunt ideale pentru casele situate într-un areal maritim. Evitați să folosiți culorile tari precum roz sau mov. Dacă nu se încadrează în peisajul urban al cartierului, o casă mov sau roz poate căpăta un aer excentric, în sens negativ.
Ce culoare aleg dacă locuiesc la oraș
Ideal ar fi să alegeți o culoare care să se asorteze cu arhitectura casei, dar care să fie în armonie și cu interiorul. Din punct de vedere estetic, culorile pale sunt cele mai rezistente la radiațiile UV. Se vor decolora foarte greu, iar praful nu va fi vizibil. Nuanțele deschise vor amplifica dimensiunile clădirii lăsând impresia de mai mult spațiu.

Tencuiala decorativă și izolația
Este important să țineți cont de materialul cu care ați izolat pereții pe care urmează să îi tencuiți:
- polistiren expandat – tencuială acrilică;
- polistiren grafitat – tencuială siliconică;
- vată minerală – tencuială silicatică;
Cum se aplică tencuiala decorativă
Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro notează pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a aplica eficient tencuiala decorativă:
- Se curăță foarte bine suprafața de praf sau de alte reziduuri pentru un nivel maxim de aderență;
- Se aplică amorsa – dacă tencuiala este colorată, atunci amorsa va fi tot colorată;
- Cu ajutorul unei gletiere de oțel se întinde tencuiala în strat subțire;
- Se nivelează cu mișcări regulate.
Tencuiala decorativă are un mod lent de uscare pentru a evita fisurile ulterioare. Contează și gradele din termometre când doriți să tencuiți pereții. Intervalul opim de aplicare este cuprins între 5 și 30 de grade Celsius.
Eu ce tencuială decorativă aleg?
Cea mai bună tencuială decorativă este aceea care îți răspunde optim tuturor nevoilor proiectului tău – aspect, funcționalitate, culoare, izolație și preț.