Câți bucureșteni actuali ar recunoaște imediat unde este făcut acest cadru? se întreabă Adrian Marin.
Este realizat chiar în mijlocul Pieței Unirii, în 1985-1986, cu puțin timp înainte ca edificiul din imagine – Hala Unirii – să fie demolat?Piața Unirii reprezintă cel mai vechi loc de comerț din București, fosta Piață Mare a orașului.
În anii 1870, ca parte a sistematizării acestui spațiu și a civilizării comerțului stradal, Primăria Comunei București construiește Hala Mare, o construcție-mamut din fier forjat și sticlă, unde să se vândă în principal legume și fructe.
O legendă urbană spune că hala ar fi fost ridicată de antrepriza celebrului Gustave Eiffel, cel care, decenii mai târziu, avea să uimească lumea cu turnul din Paris, din cadrul Expoziției Mondiale din 1900. Într-adevăr, Hala de la Unirii se asemăna cu Halele Centrale din capitala Franței. Timp de un secol și mai bine, construcția din centrul Bucureștiului a fost martora comerțului intens. Reamenajată ca autoservire în anii ’70, ea a rezistat încă un deceniu.
Construirea Casei Poporului (Palatului Parlamentului) în anii ’80 a însemnat reconfigurarea vecinătăților prin trasarea de artere noi și lărgirea piețelor existente sau crearea altora noi. Piața Unirii a fost mult lărgită, placată cu blocuri înalte și redefinită total.
Pentru amenajarea actualului parc din centrul pieței, Hala Unirii a fost demolată și astăzi, nimic nu mai amintește de ea. În poză, pe fundal, se văd noile blocuri, aflate în etape avansate de construcție la acea dată, a scris pe pagina personală Adrian MARIN.