Unul dintre palatele cele mai subestimate ale Capitalei este Palatul Bragadiru de pe Calea Rahovei, fotografiat aici în 1978, amintește Adrian Marin.
”Găsit la distanță rezonabilă față de centrul orașului, el făcea parte din complexul industrial al Fabricii de Bere și Conserve deținută de Dumitru Marinescu Bragadiru. Acesta a început construcția „Colosului”, cum s-a numit inițial clădirea, în 1905. Palatul a fost gândit ca loc de recreere pentru oamenii care lucrau la fabrică.
Proiectul clădirii a fost semnat de același arhitect care proiectase și corpurile inițiale ale fabricii, germanul A. Schucker. Construcția includea o sală mare de bal ce putea fi transformată în sală de teatru, concerte/spectacole, ulterior de proiecții cinematografice – Sala Collosseum, o bibliotecă, avea și magazine la parter, popicărie etc.
Clădirea în stil eclectic francez construită în panta Dealului Arsenalului a fost sediul Băncii Bragadiru-Rahova și al Cinematografului Aida în perioada interbelică. Naționalizat de Guvernul comunist în 1948, laolaltă cu restul clădirilor din complexul industrial, palatul s-a redeschis în 1950 sub denumirea Casa de Cultură “V. I. Lenin”.
A fost și Casa de Cultură a Sectorului 5 și Oficiul de Stare Civilă al Sectorului 5, apare în producții cinematografice filmate pe acest tronson din Calea Rahovei. A scăpat la limită de demolări în anii ’80, când casele de poeste drum au dispărut pentru a face loc actualei Case a Academiei, un edificiu nefinalizat.
Retrocedat în 2003 urmașilor lui Bragadiru, palatul a fost transformat în local de evenimente. Biblioteca nu a mai revenit, dar la parterul clădirii s-au deschis cafenele, baruri și restaurante.De remarcat, în fotografie, pavajul vechi, de piatră cubică de la 1900, care a rezistat până în anii 2000”, a scris pe pagina personală Adrian MARIN.
foto: Dan VartanianCalea Rahovei, 1978