Ce aerisit, liniștit și spațios pare acest cadru din 1955

Ce aerisit, liniștit și spațios pare acest cadru din 1955, de la intersecția Căii Victoriei cu str. Lt. D-tru lemnea (actuală G-ral Gheorghe Manu)! descrie Adrian Marin.

”În mare parte, clădirile arătau ca în perioada interbelică, iar străzile păstrau și ele același aspect: cea principală, Victoriei, era asfaltată, iar cea secundară, Lemnea, era pietruită și includea linie de tramvai, azi dispărută. În ceea ce privește colecția de clădiri din poză, avem câteva interesante.În stânga, pe colț, un bloc în stil art deco, ridicat în anii ’30, în prezent transformat în clădire de birouri și apartamente.

Imediat după, gardul și curtea Palatului Cantacuzino, se vede un pic și din edificiul celebru. Construit în 1901-1902, a fost locul unde pe 10 august 1913 s-a semnat Pacea de la București, de la finalul celui de al doilea Război Balcanic, prin care România a primit Cadrilaterul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a adăpostit Guvernul.

Corpul din spate al palatului a fost locuit de marele compozitor George Enescu și soția sa, Maria Rosetti-Tescanu. La data pozei, George Enescu murise deja. Conform testamentului său, în 1956, în Palatul Cantacuzino s-a deschis muzeul care-i poartă numele.

Pe fundalul fotografiei, observăm turnul Muzeului Lenin-Stalin (azi Muzeul Național al Țăranului Român). O altă clădire de interes este cea din dreapta prim-plan, Casa Dissescu, datând original din veacul al XIX-lea și în forma actuală, din 1912”, a scris pe pagina personală Adrian MARIN.

foto: Cineclic