Vedeta pozei este Hala de la Piața 1 Mai

Cadru de iarnă cu b-dul 1 Mai (în zilele noastre, Ion Mihalache), la Piața 1 Mai, zonă care arăta diferit față de cum o cunoaștem în prezent. Se observă două etape de dezvoltare urbană: în stânga, frontul vechi de clădiri de la stradă, datând din interbelic și antebelic. În dreapta, frontul postbelic, blocuri masive din anii ’70, prezintă Adrian Marin pe contul său de facebook.

”Vedeta pozei este, fără îndoială, Hala de la Piața 1 Mai.Aceasta a fost ridicată în primele decenii ale secolului al XX-lea, pe șoseaua Filantropiei, cum se numea acest bulevard acum un secol. Deservea un cartier de case mici și vile și a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, cutremurelor și demolărilor din anii ’70-’80, care au evitat-o.

Are două laturi perpendiculare care se intersectează într-un foișor, pe colț. În interior se găseau tarabele din piață. În anii ’70, pe colț se afla o pescărie, iar pe latura dinspre str. Arh.

Mincu încă se menținea firma din anii ’50. Casele de la stradă au înlocuite cu blocuri în anii ’80. Hala este singura din vechea amenajare a spațiului de aici care supraviețuiește, dar, din păcate, modernizarea din ultimii ani nu a menținut liniile originale ale clădirii.

Ar fi putut fi valorificată ca monument de arhitectură, din seria altor hale celebre pe care le are sau le-a avut Bucureștiul: Hala Traian, Hala Unirii, Halele Amzei etc”, a descris pe pagina personală Adrian MARIN.

foto: Șerban Lăcrițeanu