Știați că în Piața Unirii am avut fântâni și înainte de regimul Ceaușescu?

Știați că în Piața Unirii am avut fântâni și înainte de regimul Ceaușescu? se întreabă Radu Țuțu.

”Iată un cadru din anii ’50, pe când acest loc, astăzi schimbat substanțial, se numea Piața 28 Martie. În prim-plan, una dintre cele două fântâni circulare prevăzute de un proiect de sistematizare a pieței elaborat în anii ’30 dar realizat doar parțial, din cauza venirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Perspectiva cuprinde linia centrului istoric (strada Halelor/Splaiul Independenței) pe fundal. În stânga, corpul nou, din anii 1890, al celebrului Spital Brâncovenesc, demolat de regimul Ceaușescu în 1985.

În dreapta, Hala Mare, emblemă a Pieței Unirii, construită în anii 1870 de antrepriza celebrului Gustave Eiffel, demolată și ea în 1986 pentru amenajarea actualului parc din centrul pieței.

Piața Unirii a schimbat mai multe denumiri de-a lungul existenței. Inițial Piața Mare a Bucureștilor în secolul al XIX-lea, a fost redenumită Piața Națiunii după Marea Unire din 1918, Piața 8 Iunie (între 1930-1940, domnia lui Carol al II-lea care a debutat pe 8 Iunie 1930), apoi Piața 6 Septembrie (urcarea pe tron a regelui Mihai la 6 Septembrie 1940), iarăși Piața Națiunii până prin 1950, când a devenit Piața 28 Martie (28 Martie 1948, primele alegeri parlamentare din perioada comunistă) și în final redenumită Piața Unirii în 1959, la centenarul Unirii din 1859, nume pe care îl păstrează.

Anii ’80 au adus reconfigurarea totală a spațiului pentru integrarea pieței în ansamblul noului Centru Civic: au fost construite fântânile actuale (cea mare și cele de pe bulevardul Victoria Socialismului, azi Unirii), s-a demolat masiv și s-au ridicat blocuri înalte pe toate laturile. Piața Unirii a devenit astfel locul pe care îl cunosc generațiile actuale”, scrie pe pagina personala Radu Tutu.

foto: Caleidoscop