Așa arăta strada Ion Brezoianu la intersecția cu strada Domnița Anastasia în anul 1925

Așa arăta strada Ion Brezoianu la intersecția cu strada Domnița Anastasia (pe atunci, strada Belvedere), în anul 1925, scrie Radu Țuțu.

”E aproape incredibil să vedem această arteră centrală celebră a Bucureștiului populată de clădiri așa joase. Locul s-a modificat substanțial în deceniile care s-au scurs de la realizarea acestui clișeu.

De la piatra cubică așezată impecabil la bordurile masive, trainice, spațiul public se prezintă mult mai serios amenajat decât suntem obișnuiți în prezent. Cele trei imobile mai înalte de pe fundal (stânga, centru și dreapta) se mențin și în prezent, dar au fost integrate într-o nouă configurație în deceniul următor.

În partea dreaptă, până în intersecția cu Domnița Anastasia, s-au construit două blocuri în stil art deco, pentru care terenul fusese deja eliberat. Pe colțul opus, unde se găsește grupul de case mici, de secol XIX, s-a ridicat, tot în anii ’30, blocul Belvedere, foarte înalt, cu aspect de turn.

Din nefericire, modificările aduse spațiilor inițiale, mărirea numărului de etaje prevăzut în proiect și cutremurul din 10 noiembrie 1940 au slăbit structura de rezistență, iar blocul s-a prăbușit în timpul seismului din martie 1977. A fost înlocuit cu blocul Belvedere 2, diferit stilistic, până în 1980, existent și acum.

Casa de colț din stânga, proaspăt renovată la data pozei, datează din anii 1860-1870 și se păstrează. Construcțiile din prim-plan stânga au dispărut în 1974, pentru a fi înlocuite de masivul bloc al Agenției de Voiaj CFR. București, un oraș mereu în schimbare!”, scrie pe pagina personala Radu Tutu.

foto: A. Ebner / Arhiva Muzeului Municipiului București