Aproape nimeni nu mai știe unde era această clădire în București

Aproape nimeni nu mai știe unde era această clădire în București, ne spune Alexandru Petrescu.

”Dispărutul Palat Sturdza se găsea chiar în Piața Victoriei, pe locul esplanadei Palatului Victoria, actualul sediu al Guvernului României. În 1897, Grigore Strurdza, fiul fostului domnitor al Moldovei, Mihail Sturdza, a cumpărat un teren la intersecția șoselei Jianu (b-dul Aviatorilor de azi) cu b-dul Colței (azi b-dul Lascăr Catargiu), pentru a-și construi reședința.

Palatul a fost ridicat după planurile arhitectului german Iulius Reiniqke, reflectând din plin personalitatea exuberantă a proprietarului şi dorința de etalare a potenței financiare. Stilul eclectic al clădirii a fost dus la extrem, cu foarte multe stucaturi și ornamente elaborate, la care s-au adăugat patru turnulețe pe colțuri.

Palatul Sturdza și-a căpătat poreclele de „prăjitura din Capul Podului” (Podul Mogoșoaiei, la acea dată deja redenumit Calea Victoriei) sau „prăjitura Sturdzeștilor”. Prințul Grigore Sturdza nu a apucat să se bucure de palatul său. A murit în 1901, la scurt timp după ce au fost finalizate lucrările.

După moartea lui, urmașii au vândut clădirea statului, în 1904. Până în 1945, acolo a funcționat Ministerul Afacerilor Străine (Ministerul de Externe). În 1944, în spatele Palatului Sturdza, a început construirea noului sediu al Ministerului de Externe (Palatul Victoria) și era prevăzut ca fosta reședință princiară să fie demolată când noul edificiu va fi gata.

Palatul Sturdza a fost grav avariat de un incendiu în 1942 și bombardamente în 1944, demolat în cele din urmă în 1946”, ne informează Alexandru Petrescu pe pagina sa personală de facebook.