Bucureștiul lui Alexandru Petrescu în 1938

Alexandru Petrescu, fostul ministru al Economiei, prezintă perspectiva bulevardului I. C. Brătianu (actual Nicolae Bălcescu), dinspre Universitate spre Romană în Bucureștiul anului 1938, un an care va rămâne în conștiința economică a acelor vremuri drept un an extrem de prolific.

”Așa arătau blocurile de pe această arteră, pe atunci nou-construite. În stânga, silueta semeață a blocului Wilson, prăbușit parțial la seismul din 4 martie 1977 și refăcut diferit ulterior. Urmează, în continuare, blocul Malaxa-Burileanu, existent și acum și, la intersecția cu strada C. A. Rosetti, blocul Jawol, astăzi copiat de imobilul nou Magheru One.

Flancul drept al arterei include, în depărtare, turnulețele Palatului Societății Acțiunea Economică a României (căzute și ele în 1977), urmate de blocul Sun-London, de pe colțul cu strada Dr. Stătescu (acum Traian Vuia) și, în prim-plan, blocul Creditul Minier, de la intersecția cu strada Batiștei.

Cam toate aceste imobile arată rău în prezent, de la fațade degradate la structură afectată de seisme. Istoria, dar mai ales siguranța cetățenilor, nu sunt respectate pe una dintre cele mai importante artere ale capitalei”, scrie  Alexandru Petrescu pe pagina sa personală de facebook..