Eveniment de Ziua Germaniei: Brukenthal și Sibiul lui

Cu ocazia marcării la 3 octombrie 2021 a aniversării a 31 de ani de la reunificarea Germaniei, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București, în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor–Regiunea Extracarpatică, organizează marți, 05 octombrie 2021, la ora 17.00 la sediul Casei Schiller din Str. Batiștei nr. 15, evenimentul Ziua Unității Germane”.

Prezintă: dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și Christiane Gertrud Cosmatu, Președinte F.D.G.R. București.

Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans LAUK, fostul Ambasador al Republicii Federale Germania în România, 2015).

Începând cu 1990, data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei, la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane. Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG.

Cu acest prilej va avea loc vernisajul expoziției foto și conferința „Brukenthal și Sibiul lui”/ Brukenthal und sein Hermannstadt”, realizată de dr. Klaus Fabritius, la împlinirea celor 3 secole de la nașterea lui Samuel von Brukenthal (1721-1803).

În anul 1721, acum 300 de ani, s-a născut la Nocrich bunul organizator, guvernatorul și reformatorul Transilvaniei, căt și colecționarul, baronul Samuel von Brukenthal. La o varstă fragedă se mută la Sibiu unde iși va petrece restul vieții.

În anul aniversar 300, “orașul lui” și Guvernul României i-au dedicat o expoziție itinerantă “Samuel von Brukenthal – un European timpuriu”, o expoziție care ilustrează vasta lui activitate.

Casa de Cultură Friedrich Schiller marchează acest eveniment cu o expoziție care arată imagini recente din preajma Baronului, martorii istoriei care au existat și în timpul Baronului. Locul lui de naștere Nocrich, satul din apropiere Hosman unde au locuit apropiații familiei, reședinta sa de vară de la Avrig și Sibiul lui iubit. Imagini din Piața Mare și Mică, a palatului Brukenthal locul muzeului de azi, ale bisericii evanghelice, fortificațiilor, caselor și acoperișuri. (Dr. Klaus Fabritius)

Dr. Klaus Fabritius, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 10.00 -16.00, în perioada 05-30.10.2021.

Expoziția va putea fi vizionată și online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Evenimentul se va desfășura în limba română și limba germană. Intrarea exclusiv cu invitație.