Nu există nimic la fel ca lumina naturală care să adauge viață și pozitivitate unei case. Dacă planifici să îți construiești sau să îți renovezi locuința, iată câteva idei de top pentru a te asigura că va avea cât mai multă lumină captată din exterior.
In Bucurestiul ultimilor ani, constructiile au explodat. De aceea producatorii de termopane din Bucuresti propun ferestre mari și numeroase, uși exterioare și interioare cu geam sau din sticlă, metode foarte simple de a aduce lumina soarelui în locuință. Poți lua în considerare și construirea unui perete sau mai mulți în întregime din sticlă, foarte eficient pentru pasivizarea casei și reducerea cheltuielilor la energie.
Și la interior se poate folosi sticla la casa scărilor, chiar scări în întregime din sticlă, pereți și despărțituri de efect care nu opresc lumina să pătrundă în tot spațiul. În locurile unde dorești intimitate, se poate folosi sticlă decorativă cu modele sau de diferite culori.
Sticla este totodată și un element de design al clădirilor moderne. Dacă renovezi o clădire veche, includerea sticlei în amenajare poate să o aducă rapid în zilele noastre.
Construiește o curte interioară sau o coloană luminoasă
Casele cu amprentă mare la sol sau cu mai multe etaje tind să aibă camere și pasaje mai puțin luminate. Cere arhitectului să proiecteze o mică curte interioară sau numai o coloană acoperită sus care să treacă prin toate etajele facilitând pătrunderea peste tot a luminii. Poți așeza acolo o măsuță și un fotoliu unde poți să te bucuri de lumină și căldură indiferent de vremea de afară. Sau umple-o cu plante decorative de efect ori cu o fântână arteziană de interior.
Luminează subsolurile/ demisolurile
Aceste spații tind să pară întunecoase și murdare dacă sunt luminate insuficient. Iar dacă se și locuiește acolo, lipsa de luminină poate afecta grav ocupanții. O fereastră lungă și îngustă în partea superioară a pereților poate rezolva problema. Unde asta nu este posibil, ia în considerare acoperirea unei părți a pardoselii de la etaj cu o foaie groasă de sticlă și în acest mod se crează o lucarnă prin care intră lumina.
Folosește materiale care captează lumina
Există materiale de construcție și de renovare care pot să reflecte lumina, să o amplifice. Văruirea/ vopsirea pereților cu alb strălucitor sau nuanțe neutre deschise, de exemplu, pot face lumina naturală mai puternică în camere. La fel o dușumea ceramică albă sau din ciment lustruit.
Adaugă multe oglinzi
Acest truc ieftin poate face o cameră să pară mai spațioasă și mai luminoasă, pentru că ele reflectă bine lumina. Nu folosi oglinzi numai în baie ci plasează-le peste tot în casă ca pe niște piese de decor utile: pe holuri, pe ușile dulapurilor, acoperind un perete în camerele foarte mici etc.
Folosește ferestre de acoperiș
Uneori există zone ale casei întunecoase și adăugarea unei ferestre acolo nu este posibilă. O soluție ar fi să pui o fereastră în acoperiș. Poate fi și fixă, ideea este să aducă un plus de lumină naturală și să nu fii nevoit să investești în mai multe becuri și să mărești consumul de energie. Un exemplu ar fi casa scărilor care rămâne de obicei slab luminată sau holurile ori băile de serviciu. Ferestrele de acoperiș pot fi utile în orice cameră.
Nu bloca ferestrele
Nu plasa terase acoperite, copertine pentru parcarea mașinii sau alte dependințe în dreptul ferestrelor casei. Așează-le pe pereții fără ferestre, în spațiile dintre ferestre sau oriunde în curte pentru că acestea vor întuneca, iremediabil, camera.
Mai există și alte moduri prin care se poate bloca lumina naturală:
- folosirea sticlei colorate, vitralii, sticlă mată la geamuri și uși, care pot arăta frumos dar blochează lumina
- acoperirea ferestrelor cu perdele groase, cu multe falduri sau cu draperii prin care nu trece lumina
- mobilier plasat greșit în dreptul ferestrelor